PIK: DS, SNS, SPS, LSV…

Na izborima po proporcionalnom sistemu u pokrajinsku skupštinu ulazi sedam lista. Ispod cenzusa ostali LDP, URS i Dveri

09. maja 2012

Pokrajinska izborna komisija saopštila je privremene konačne rezultate izbora za pokrajinski parlament po proporcionalnom sistemu. Najviše glasova osvojila je lista Demokratske stranke, 20,98%, što znači da će demokrate imati 16 poslanika po proporcionalnom sistemu.

Na drugom mestu je lista SNS-a, koji su osvojili 18,32% ili 14 poslanika. SPS će imati 9 poslanika (11,20%), a LSV – 8 (11,01).

U vojvođanskom parlamentu biće i Srpska radikalna stranka (6,3% ili 5 poslanika), SVM (6,15 ili 4 poslanika), DSS (5,92 ili 4 poslanika).

Cenzus nisu prešli Preokret (4,76 odsto glasova), Dveri (4,56) i URS (3,85). Sve ostale liste osvojile su daleko manje glasova.

Poslanici u Skupštini Vojvodine biraju se po kombinovanom sistemu. Polovina od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, dok se druga polovina bira na dvokružnim većinskim izborima.

Pravo glasa na pokrajinskim izborima iskoristilo je nešto više od milion birača ili 58,3 odsto glasača. Od tog broja 4,69 odsto je bilo nevažećih listića.

Pokrajinska izborna komisija danas je saopštila i koji će kandidati učestvovati u drugom krugu izbora za vojvođanski parlament po većinskom sistemu.

Najviše kandidata imaće DS – 50, SNS 29, SPS 16, SVM 10, LSV osam, URS dva, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara jednog, koliko i LDP i DSS.

Opštinska izborna komisija u Titelu je poništila izbore na jednom biračkom mestu, pa će biti ponovljeni 13. maja. Posle toga, biće poznata i poslednja dva kandidata u drugom krugu izbora.

Drugi krug za izbor poslanika po većinskom sistemu biće održan 20. maja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga