Knežević: U mleku opet dozvoljeno 0,5 mikrograma aflatoksina

Vlada Srbije odobrila je danas da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 migrograma po kilogramu, što je bilo propisano i pre dve godine, umesto 0,05 kako je bilo do sada, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

28. feb 2013

Vlada Srbije odobrila je danas da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 migrograma po kilogramu, što je bilo propisano i pre dve godine, umesto 0,05 kako je bilo do sada, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da je mišljenje svih nadležnih zdravstvenih ustanova da promena pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku neće ugroziti zdravlje građana.

Proizvodnja sirovog mleka, kako je kazao Knežević, zabranjena je na 73 farme u Srbiji, posle provere 1.189 uzoraka stočne hrane, a 48 proizvodnih serija mleka j estavljeno van prometa.

Danas je, gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak iz Srpske napredne stranke pio mleko na današnjoj sednici Gradskog veća u znak podrške ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću, koji je Zrenjaninac i funkcioner naprednjaka.

Pored Bošnjaka, mleko su pili i pojedini članovi gradskog veća.

„Pili smo mleko u znak podrške, pre svega ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno ministru Goranu Kneževiću, s obzirom da je on na konferencijama pio mleko. I mi možemo na našim sednicama da pijemo mleko“, rekao je Bošnjak za agenciju Beta.

Kako je naveo, mleko je bezbedno za upotrebu i na ovaj način hteli su da daju primer svim građanima.

Denjub fud: Dobra odluka Vlade o nivou aflatoksina

Grupa „Denjub fud“ (Danube Food Group), u čijem su sastavu Imlek i Subotička mlekara, smatra da je dobra današnja odluka Vlade Srbije da se dozvoljenu koncentracij aflatoksina u mleku poveća sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu.

Direktorica za korporativne i regulatorne odnose te grupe, Svetlana Glumac rekla je danas agenciji Beta da je to sasvim u redu, jer su te, više vrednosti aflatoksina, bile dozvoljene do maja 2011. godine.

„Mi, kao proizvođaci smo zadovoljni, ali mislim da su najzadovoljniji farmeri jer je ova odluka zaista u cilju nepropadanja krajnjih proizvođača, dok je vrednost od 0,05 mikrograma, koja je bila na snazi dve godine, bila apsolutno nerealna“, ocenila je Svetlana Glumac.

Dodala je da „Denjub fud“ očekuje da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi i nove vrednosti dozvoljene koncentracije aflatoksina u prerađevinama od mleka i u mesu.

Imlek i Mlekara Subotica su najveći proizvođači mleka u Srbiji.

DS: Na mleko staviti oznaku „opasno za decu“

Demokratska stranka zatražila je danas od Vlade Srbije da se na mleko koje se nalazi u prodaji sa novom graničnom vrednošću dozvoljene količine aflatoksina stavi jasna oznaka da „nije zdravo za decu“.

Portparolka DS Aleksandra Jerkov izjavila je danas da je ta stranka, nakon konsultacija sa stručnjacima i članovima stručnog tima koji je formirala Vlada Vojvodine povodom problema sa mlekom, odlučila da uputi takav zahtev Vladi Srbije.

„Nakon sramne odluke da se nivo aflatoksina sa 0,05 poveća na 0,5, najmanje što može da učini Vlada Srbije je da upozori građane da to mleko nije zdravo davati deci jer ima povišen nivo kancerogenih materija“, rekla je Jerkov.

Portparolka DS naglasila je da je pomenutom odlukom Vlada Srbije pokazala da joj nije stalo do njenih građana i njihovog zdravlja i da najmanje vodi računa u regionu o zdravlju svojih građana.

„Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku u Mađarskoj je nula, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je 0,05, a jedino u Srbiji, po novoj odluci, 0,5“, rekla je Jerkov dodajući da je donošenjem te odluke vlada pokazala kakav je njen evropski put.

Zalaganje za evropske vrednosti, kako smatra Jerkov, nije samo puko poštovanje pravila već i vođenje računa o svojim građanima na čemu Evropa insistira.

„Novi evropejci ovim su pokazali da ne znaju i ne žele da vode računa o svojim građanima“, zaključila je Jerkov.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga