PGS: Gradska vlast u Subotici sufinansira sportske klubove po političkoj podobnosti

Na spisku nepodobnih najtrofejniji klubovi, za njih nema novca u gradskoj kasi

02. feb 2018

Pokret građanske Subotice (PGS) zatražio je danas da se odluka Komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice preispita, kako bi se izvršilo “pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija”, a imajući u vidu pojedinačna rešenja odobrenju, odnosno, odbijanju sufinansiranja sportskih klubova koje je Gradsko veće usvojilo na 79. sednici, održanoj 29. januara.

“Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omeđeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Pobodnima sledi novac, a nepodobnima – ništa”, zaključuju iz Odborničke grupe Pokreta građanske Subotice.

S jedne strane, navodi se u saopštenju za javnost, s pet miliona dinara podržava se rad muškog Fudbalskog kluba “Spartak”, koji je „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igrača i od sponzora, te s 900 hiljada dinara rad Fudbalskog kluba “Bačka 1901”, u kom se rukovodstvo u poslednje vreme često menja, “a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba”.

S druge strane, “spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak”. Među odbijenima su i Karate klub “Enpi”, jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici, ali i Mačevalački klub “Spartak” i Konjički klub “Favory”, kao “klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni”.

“Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici. Pokret građanske Subotice smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija”, navodi se u saopštenju.

(Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga