PSG: Država mora da štiti prava radnika

"Nedopustivo da državni organi ne reaguju na kršenje zakona"

22. avg 2017

Pokret slobodnih građana (PSG) saopštio je danas, povodom protesta radnika fabrike šinskih vozila „Goša“, da država mora da štiti prava radnika i garantuje da će poslodavac poštovati zakon.

PSG je naveo da zaposleni fabrike šinskih vozila „Goša“ štrajkuju od 28. marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, što su njihova prava garantovana zakonom i da je država dužna da ih štiti bez obzira da li je reč o privatnom ili državnom poslodavcu.

„Država postoji da bi garantovala poštovanje zakona koji podjednako važe za sve“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je ocenio je da je nedopustivo da državni organi koji treba da kontrolišu uplate poreza i doprinosa, ne reaguju na kršenje zakona i da vlasnicima pojedinih firmi oprašta porez i plaća doprinose umesto njih, a da druge za isto kažnjava.

U saopštenju se dodaje da neuplaćeni doprinosi ne smeju biti smetnja ostvarivanju prava iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja, jer je „nepravedno da radnici snose teške posledice zbog toga što je poslodavac kršio zakon, a država mu to tolerisala„.

PSG je ocenio da je izjava ministra za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića da nije razgovarao sa radnicima fabrike šinskih vozila „Goša“ koji su danas protestovali ispred Vlade Srbije jer je to kompanija u privatnom vlasništvu, „odraz krajnjeg neznanja i bahatosti autokratskog režima u Srbiji“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga