- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Petrušić: Predrasude i negativni stavovi o LGBT populaciji

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ove godine u Srbiji se obeležava  u „nešto boljoj“ atmosferi nego prethodnih godina, ocenila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, i dodala da su i dalje rasprostranjene predrasude i izrazito negativni stavovi o LGBT populaciji.

„Moramo znati da uprkos izvesnim pozitivnim promenama u stavovima građana i građanki Srbije prema LGBT populaciji, i dalje 80 odsto njih ne želi gejeve i lezbejke u svojoj porodici, dok ih skoro trećina neće za komšije“, navela je Nevena Petrušić u saopštenju.

Istakla je da deca i mladi imaju predrasude i izrazito negativne stavove prema seksualnim manjinama, što ne bi trebalo da čudi jer u školskim klupama dobijaju pogrešne interpretacije i informacije o istopolnoj orijentaciji i rodnom identitetu i nedovoljno su osposobljeni da razumeju i poštuju raznovrsnost seksualnih i rodnih identiteta.

„Za smanjenje homofobije, koja u patrijarhalnom sistemu vrednosti ima snažan oslonac, potrebno je još snažnije afirmisati ideju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i tolerancije i promovisati pravo svakoga da bude ono što jeste, nesputan strahom da će biti izopšten iz zajednice“, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Dodala je da u tome ključnu ulogu imaju obrazovne ustanove i mediji, ali i državni organi i nezavisna tela, čija je zakonska dužnost da unapređuju ravnopravnost i grade antidiskriminacionu praksu.

„Od izuzetne važnosti su poslednje izmene Krivičnog zakonika kojim je uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, zatim odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna i najava usvajanja Nacionalne strategiji za borbu protiv diskriminacije, koju je inicirao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti“, navela je Nevena Petrušić.

Poverenica je dodala da su to sve jasne poruke javnosti da je svaka diskriminacija, uključujući i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nešto što se neće tolerisati.

„Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dalje će pružati punu podršku LGBT zajednici i zajedno sa organima javne vlasti i organizacijama civilnog društva, istrajno raditi na suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i na osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva“, navela je Nevena Petrušić.

Danas se obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!