Petrović: Zakon o prenosu nadležnosti gotov za sedam dana

Šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je…

31. jan 2009

dragoslav-petrovic.jpgŠef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u Skupštini Vojvodine Dragoslav Petrović izjavio je da je usaglašavanje prenosa nadležnosti između republike i pokrajine intenzivno i da bi zakon mogao biti gotov za sedam dana.
Petrović je u intervjuu za sutrašnji „Građanski list“ rekao da usaglašavnje teče vrlo uspešno i da je realno očekivati da će u narednih sedam dana biti usklađena sva pitanja u vezi sa zakonom o nadležnostima Vojvodine, posle čega „nema razloga da Vlada Srbije ne stavi u proceduru njegov predlog“.
„I te kako napredujemo s usaglašavanjem Statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine. Ukoliko se dogovorimo, republička vlada će utvrditi predlog zakona, a zatim će ga staviti u skupštinsku proceduru“, rekao je Petrović.
On je kazao da ne može da predvidi kada će to biti, u februaru ili martu, ali je pokrajinskoj administraciji bitno da se to uradi što pre, da bi do kraja marta mogao biti utvrđen novi budžet pokrajine, koji mora biti u skladu sa novim nadležnostima.
„Što se pokrajinske vlade tiče, uradili smo sve u vezi sa statutom i spremni smo da se dogovorimo o svim detaljima, ali kojom će brzinom ići njegovo usvajanje ne znam i povodom toga nemam ništa novo da vam kažem“, rekao je Petrović, koji je i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.
Povodom tvrdnji pojedinih političara da Statut Vojvodine mora ići na doradu jer je neustavan, Petrović je rekao da se to neće dogoditi i da Skupština Vojvodine više neće raspravljati o Statutu jer ga je usvojila u oktobru.
Petrović nije isključio mogućnost „nekih pravnih i terminoloških podešavanja u Statutu u odnosu na zakon o nadležnostima Vojvodine, s obzirom na to što ta dva akta moraju biti usaglašena“.
„Pred poslanicima pokrajinske skupštine naći će se predlog zakona o nadležnostima Vojvodine kada Vlada Srbije utvrdi taj predlog. Dakle, poslanici će razmatrati predlog zakona i njegovu refleksiju na statut u smislu terminoloških pitanja, ali to može biti na dnevnom redu Skupštine Vojvodine tek na sledećoj sednici“, rekao je Petrović.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga