Petrović: Za nijednog nezaposlenog doktora nauka u Vojvodini

U Vojvodini 24 nezaposlena doktora nauka

08. okt 2014

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj povodom otvaranja konkursa za nezaposlene doktore nauka sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, rekao je da su očekivani rezultati ove aktivnosti da nijedno lice sa zvanjem doktora nauka ne može biti nezaposleno u Vojvodini.

Petrović je kazao da na evidenciji  Nacionalne službe za zapošljavanje, na nivou Pokrajine, ima 24 nezaposlena doktora nauka.

„Među nezaposlenima dominiraju doktori ekonomskih nauka, čak pet, dok su ravnomerno raspoređeni u širokom spektru doktori nauka iz različitih oblasti. Pokrajina je obezbedila 30 miliona dinara da se u narednih godinu dana pruži šansa kroz odgovarajuće projekte, time što će biti finansirani sa neto zaradom od 65,7 hiljada dinara, što odgovara prosečnom iznosu koji propisuje Ministarstvo obrazovanja i nauke na nivou Republike za docenta odnosno naučnog saradnika“, rekao je Petrović.

Konkurs, odnosno javni poziv za nezaposlene doktore nauka, biće objavljen u petak, 10. oktobra u „Politici“, „Službenom listu APV, i na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i trajaće do kraja oktobra, saopšteno je iz Biroa za informisanje Pokrajinske vlade.

Za realizaciju konkursa u pokrajinskom budžetu, dodaje se, obezbeđena su sredstva da se preko naučnih instituta, Univerziteta u Novom Sadu i naučnih jedinica sa teritorije AP Vojvodine obezbedi prilika za sva lica sa zvanjem doktora nauka, da iskažu svoje potencijale i kreativne sposobnosti u najužoj oblasti svog stručnog usmerenja.

„Pravo na prvu šansu“ realizuje se kao nastavak akcije Pokrajinske vlade da angažuje nezaposlena lica sa najvišim naučnim zvanjima na projektima iz njihovih stručnih oblasti. Tokom prve faze te akcije, koja je realizovana pre dve godine, na konkurs je prijavljeno 29 projekata i odobreno 26 sa isto toliko kandidata.

„Posle dve godine, moram da konstatujem da možemo biti zadovoljni rezultatima. Već tokom prve godine, pet kandidata  su naučne institucije primile u radni odnose, a nakon isteka godinu dana, još devet se zaposlilo. Možemo reći da smo u okviru ove akcije uspeli da 60 odsto doktora nauka  bude najdirektnije angažovano u svojoj struci u okviru visokoobrazovnih naučnih institucija“, rekao je Petrović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga