Petrović: Nema opasnosti od širenja antraksa

Dve obolele osobe, koje su medicinski zbrinute u zrenjaninskoj bolnici, imaju blaži odnosno kožni oblik tog oboljenja

16. jun 2011

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo epidemiolog Vladimir Petrović izjavio je danas da u ovoj situaciji nema opasnosti od širenja antraksa i da je stanje na zaraženom području pod kontrolom veterinara i epidemiologa.
On je novinarima rekao da dve obolele osobe, koje su medicinski zbrinute u zrenjaninskoj bolnici imaju blaži odnosno kožni oblik tog oboljenja.
Povodom stanja nastalog pojavom tog opasnog oboljenja u selima Bočar i Novo Miloševo u novobečejskoj opštini, Petrović je objasnio da je reč o blagim slučajevima antraksa napominjući da je „tokom današnjeg dana praktično istekao period maksimalne inkubacije, kada je za očekivati nove slučajeve“.

Petrović je dodao da je na zaraženom području pojačan epidemiološko-veterinarski nadzor tako što stručne ekipe kontrolišu pre svega područje dva domaćinstva gde su registrovane obolele krave.

Ministarstvo poljoprivrede je prethodnog dana proglasilo ta dva sela područjem zaraženim antraksom i zabranilo korišćenje mesa i mleka zaraženih životinja, kao i onih za koje se sumnja da bi mogle da budu zaražene.

Prema informacijama iz medija, od te opake bolesti uginule su dve krave i konj u jednom domaćinstvu u Bočaru.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga