Petrović: Neće biti suštinskih promena statuta

Šef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu i funkcioner Demokratske st…

06. feb 2009

dragoslav-petrovic.jpgŠef poslaničke grupe „Za evropsku Vojvodinu“ u pokrajinskom parlamentu i funkcioner Demokratske stranke Dragoslav Petrović izjavio je da su izmene predloženog vojvođanskog statuta „izvesne“, ali da one neće promeniti „suštinsko opredeljenje“ najvišeg pravnog akta Pokrajine.
On je našem listu kazao da će promene biti „terminološke priorode“, te potvrdio da će se te promene desiti u odredbama vezanim za međuregionalnu saradnju Pokrajine, odnosno da će, umesto „međunarodnih ugovora“ Pokrajina moći sklapati „međuregionalne sporazume“. Naveo je i da se, uz to, može očekivati „još terminoloških usaglašavanja“ statuta s pratećim zakonom kojim će Vojvodini biti prenete ustavne nadležnosti.
– Prihvatljive su samo tehničke i terminološke korekcije na statutu, koje ne bi smele da promene suštinu predloženog akta izglasanog ogromnom većinom u Skupštini Vojvodine – istakao je Petrović.
Dodao je da ne može licitirati drugim primerima koji će biti korigovani u tekstu statuta, jer još uvek nije formulisan ni konačni predlog zakona o nadležnostima. On je kazao da u ovom trenutku ne postoji primedba vezana za novu terminologiju u statutu kad je reč o promeni naziva Izvršnog veća APV u pokrajinsku vladu, što je, inače, jedno od rešenja statuta koje je bilo najoštrije kritikovano iz redova opozicije pre nego što je taj kat usvojen u Skupštini Vojvodine.
– Tek kad bude pripremljen zakon o naadležnostima, videće se o kojim sve izmenama će biti reči. Trenutno mogu reći samo da je izvesno da će biti različitih rešenja u ova dva akta koja moraju biti usaglašena tako što će se statut korigovati u pokrajinskom parlamentu – naveo je Petrović.
On očekuje da bi tekst zakona o nadležnostima mogao biti usaglašen sa svim republičkim ministarstvima tokom naredne nedelje.
Petrović kaže da će od dinamike kojom se u Republičkoj vladi bude utvrdio predlog zakona o nadležnostima APV zavisiti i kad će pokrajinski parlament odlučivati o korekciji statuta. On očekuje da bi se to moglo desiti do kraja februara, kako bi u martu oba akta mogla biti upućena u proceduru Skupštine Srbije.
Povodom najava da bi vojvođanska skupština mogla biti formalni predlagač i zakona o nadležnostima, Petrović je rekao da ta mogućnost pravno postoji, ali da je malo verovatna.
– Očekujem da će ipak taj predlog zakona poteći iz Vlade Srbije. Mislim da bi to bio i efikasniji put za izglasavanje i tog zakona i statuta Vojvodine – ocenio je Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga