Petrović: Nadam se boljim odnosima dve vlade

Koordinaciono telo Vlade Vojvodine za saradnju s Vladom Srbije formirano je da bi se prevazišli svi nesporazumi

09. nov 2012

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Vojvodine za saradnju s Vladom Srbije izjavio je danas da se nada da će dve vlade prevazići probleme koji opterećuju odnose Republike i Pokrajine.

„Formirali smo Koordinaciono telo radi urgentne akcije da bi se prevazišli svi nesporazumi koji su nepotrebno opteretili odnose Republike i Pokrajine. Dobra volja obe strane ne bi trebala da izostane i nadam se da ćemo probleme prevazići“, rekao je Petrović agenciji Beta.

On je precizirao da će prva stvar na kojoj će Vlada Vojvodine insistirati biti koordinisan rad dve vlade i eksperata na izradi zakona o finansiranju Vojvodine, čije je donošenje najavljeno za prvu polovinu naredne godine.

„Očekujem da ćemo učestvovati u radnoj grupi koja će pisati taj zakon“, rekao je Petrović.

Dodao je da će u fokusu rada Koordinacionog tela biti i ostala sporna pitanja proistekla iz odluke Ustavnog suda Srbije koji je osporio niz nadležnosti Pokrajine u Zakonu o prenosu nadležnosti.

„To su, pre svega pitanja u vezi sa upravljanjem Nacionalnim parkom Fruška gora, sufinansiranjem programa pomoći porodicama za treće i četrvto dete i podsticajima u populacionoj politici, nadležnostima u oblasti lova i ribolova, radom Vojvođanske akademije nauka i umetnosti i realizacijom kapitalnih investicija“, rekao je Petrović.

Predsednik Koordinacionog tela je istakao da njegovo formiranje nije jednostrana odluka Pokrajine već je rezultat dogovora predsednika Vlada Vojvodine i Srbije Bojana Pajtić i Ivice Dačića.

„Cilj formiranja ovog tela je uspostavljanje čvršće komunikacije dve vlade, kako bi se otklonili svi trenutni nesporazumi“, rekao je Petrović i dodao da će biti nastavljena i sva dosadašnja saradnja dve vlade.

Vlada Vojvodine juče je obrazovala Koordinaciono telo za saradnju sa Vladom Srbije, u skladu sa prethodno postignutim dogovorom predsednika dvaju vlada Bojanom Pajtićem i Ivicom Dačićem.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlozi za formiranje ovog tela nalaze se u nameri Vlade Vojvodine da uspostavi bolju saradnju sa Vladom Srbije radi obezbeđivanja uspešnog i nesmetanog obavljanja poslova iz nadležnosti Pokrajine.

Pored Dragoslava Petrovića koji je na funkciji potpredsednika Vlade Vojvodine i vojvođanskog sekretara za nauku, članovi Koordinacionog tela su i sekretar za finansije Zoran Radoman, za obrazovanje Andor Deli i za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga