Petrović: Država da finansira samo one studije od kojih ima koristi

Jovanović: U razvijenom svetu, studenti ne upisuju fakultet, već studijske programe na fakultetu

02. okt 2013

Vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović izjavio je danas da upisna politika na fakultetima u Srbiji treba da se izmeni i da iz budžeta budu finansirani samo oni studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta.

„Takav pristup znači promenu u odnosu na jedan okoštali sistem da oni koji su do sada školovali pojedine kadrove nastave sa time, bez obzira što postoje desetine hiljada onih koji ne trebaju. Naravno, ko hoće, za svoje pare neka studira šta hoće, ali budžetski studenti su u funkciji države. Država treba da kaže šta joj treba i to da finansira“, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović rekao je da Bolonjski proces u visokom sksolstvu treba da se realizuje po ugledu na razvijeni svet.

„Moramo da poštujemo usvojene zakonske odredbe, da menjamo one koje su prevaziđene, a da nastavnici, studenti i država preuzmu zajednička prava, obaveze i odgovornost. To je jedinstvena celina koja mora da iznedri kvalitet“, rekao je Jovanović.

Govoreći o procesu reakreditacije fakulteta, ministar Jovanović je kazao da treba jasno da se zna ko je akreditovan, ko može da otvori isturena odeljenja.

„I državni i privatni univerziteti moraju da uđu u trku za kandidatima, gde pobeđuje kvalitetniji a ne benevolentniji, ili onaj ko ima više isturenih odeljenja. Ali, ne smemo više da školujemo kadar za inostranstvo, nego da školujemo kadar za našu državu. I to možemo da uradimo zajednički“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u razvijenom svetu, studenti ne upisuju fakultet, već studijske programe na fakultetu.

„Tim upisom potpisuje se ugovor u kome se jasno definišu prava i obaveze, s jedne strane fakulteta, nastavnika i saradnika, a sa druge strane studenata. Neuspeh studenata na kraju godine se meri, ili kao neuspeh nastavnika ili kao neuspeh studenata. Ako obe strane ispune ugovorne obaveze, onda problema oko upisa neće biti“, rekao je ministar.

Jovanović i Petrović danas su na Andrevlju na Fruškoj gori prisustvovali zajedničkom radnom sastanku republičke i pokrajinske prosvetne inspekcije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga