Petrovaradinska tvrđava u bečkim arhivima

Građani će u narednih meseca dana imati prilike da vide 16 mapa i skica koje su pre mesec dana u Novi Sad stigle iz Državnog arhiva u Beču.

27. dec 2010

Izložba „Petrovaradinska tvrđava u fondovima bečkih arhiva“ otvorena je danas u Skupštini Novog Sada.

Građani će u narednih meseca dana imati prilike da vide 16 mapa i skica koje su pre mesec dana u Novi Sad stigle iz Državnog arhiva u Beču.

Otvarajući izložbu, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović je istakao značaj dobijenih mapa, rekavši da dobijene skice i planovi otvaraju mogućnost stručnog i naučnog pristupa ovom delu istorije Novog Sada, Petrovaradina, tvrđave i podgrađa.

Jovanović je najavio da gradske vlasti očekuju da će u narednim godinama pribaviti još oko 200 planova i skica iz austrijskog glavnog grada.

Kopija mapa i planova Petrovaradinske tvrđave, Podgrađa i Dunava iz 17. i 18. veka, koje se nalaze u arhivama grada Beča, poslate su u Novi Sad nakon 77 godina od njihovog potraživanja.

Reč je o 20 kopija dokumenata iz Državnog arhiva u Beču koje je davne 1933. Novom Sadu ponudio austrijski istraživač Rudolf Šmit, ali je tadašnja vlast odbila da ih plati.

Na dokumentima je prikazan kompleks Petrovaradinske tvrđave iz 18. i 19. veka, izgradnja pojedinih zgrada, tokovi Dunava, kao i detaljana skica bitke kod Petrovaradina iz 1716. godine.

Ove dokumente od gradskih vlasti u Beču tražili su Aleksandar Jovanović i direktor Arhiva grada Bogoljub Savin prilikom prošlogodišnje zvanične posete glavnom gradu Austrije.

Prema Savinovim rečima, doneti planovi predstavljuju manje od 20 odsto svih planova i mapa koji se mogu naći u bečkim i budimpeštanskim arhivima, jer se procenjuje da je arhivirano oko 200 dokumenata o Petrovaradinskoj tvrđavi i Podgrađu.

„S poslednjim dobijenim mapama, kao i planovima koje smo dobili 2005. godine, Novi Sad je zaokružio kolekciju na 40-ak dokumenata o Tvrđavi. Verujemo da se u arhivima Beča i Budimpešte nalazi još oko 200 planova, mapa i skica“, rekao je Savin.

Izložba će biti otvorena do 25. januara, svakim radnim danom od 10 do 18 časova, sem u vreme praznika. Nakon toga, izložba se seli u Muzej grada, kada će se ove i mape dobijene 2005. godine izložiti za 1. februar, Dan grada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga