Petnaest godina od napada na klub Zeleno zvono

"Danas ratni ministar informisanja Aleksandar Vučić nudi prestoničkoj antiratnoj čaršiji 'da se nađu'"

06. apr 2014

Nekoliko nevladinih organizacija obeležiće sutra 15. godišnjicu napada na kultni zrenjaninski klub Zeleno zvono, koji je u vreme bombardovanja izrešetan i nikada više nije proradio na staroj adresi. 

Petnaest godina nakon napada na Zeleno zvono i Gutu Grubačkog, ovi događaji se u javnosti i dalje prećutkuju, saopštili su Udruženje građana Ravnopravnost i Učitelj neznalica i njegovi komiteti.

Podsetili su da je nakon napada na Zeleno zvono, 7. aprila 1999. godine, vlasnik tog kluba Branislav Grubački Guta uhapšen kao „izdajnik“ i držan u kućnom pritvoru.

Podsetili su i da je objekat u kojem je bilo Zeleno zvono spaljen do temelja 2006. godine, a počinioci ni tada nisu pronađeni.

Zeleno zvono je tokom devedesetih godina bilo prepoznato kao snažno uporište antiratnog i antinacionalističkog pokreta.

„Danas ratni ministar informisanja Aleksandar Vučić nudi prestoničkoj antiratnoj čaršiji ‘da se nađu’ na razrešenju ubistva Slavka Ćuruvije. Součavanje konvertita sa prošlošću i ubistvima iz devedesetih dolazi kao podmićivanje za buduće ćutanje, u susret pojačavanju represije“, piše u saopštenju.

Petnaesta godišnjica napada na Zeleno zvono biće obeležena sutra u 12 sati, na lokaciji izrešetanog pa zapaljenog Zelenog zvona, u Prvomajskoj ulici 16 u Zrenjaninu.

Pozorišni klub Zeleno zvono danas se nalazi na lokaciji u centru Zrenjanina, u zgradi pozorišta.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga