Peticija protiv progona i poziva na linč kritičkih istoričara

"U kampanji mržnje i poziva na linč prepoznaju se opasne fašističke metode progona svakog kritičkog glasa, karakteristične za zločinačke i totalitarne sisteme"

31. jul 2020

Pokrenuta je peticija protiv progona i poziva na linč kritičkih istoričara u Srbiji, objavljeno je danas na sajtu beogradskog udruženja Krokodil.

“Već danima traje brutalna hajka i javni progon dvoje istaknutih istoričara, Dubravke Stojanović i Nikole Samardžića. U njihovu odbranu, ali i odbranu prava na slobodnu reč, objavljujemo peticiju protiv progona i poziva na linč kritičkih istoričara s namerom da skrenemo pažnju javnosti na učestale kampanje mržnje prema neistomišljenicima u Srbiji danas”, navodi se u tekstu peticije.

Ocenjuje se da kampanje mržnje i linča, koje se sve češće pokreću u Srbiji, imaju za cilj stigmatizaciju i ućutkivanje kritičkih intelektualaca i umetnika.

“Progoni pojedinaca su deo šireg procesa brutalnih i sistematičnih obračuna s medijima i nevladinim organizacijama. Ovakve zabrinjavajuće metode represije i dehumanizacije svih kritičkih glasova pouzdano vode društvo u Srbiji u otvorenu diktaturu”, navodi se u tekstu peticije.

Ocenjuje se da su Dubravka Stojanović i Nikola Samardžić na meti zbog javno iznesenih stavova, koji se ne uklapaju u dominirajuću ideološku matricu, kao i zbog kritičkog pristupa autoritarnom režimu u Srbiji.

“Oni su izloženi nezapamćenoj hajci i gebelsovskom targetiranju od strane režimskih medija, predstavnika vlasti i grupe ultradesničarskih intelektualaca-huškača. Sa žaljenjem konstatujemo da se i jedan broj opozicionih aktivista i medija uključio u kampanju režima protiv dvoje targetiranih istoričara”, navodi se.

Potpisnici peticije zahtevaju hitnu obustavu svih poziva na linč i kampanja mržnje prema neistomišljenicima, kao i beskompromisno poštovanje činjenice da je kritička istoriografija autonomna naučna disciplina i da ne sme biti pretvorena u sluškinju vladajuće politike identiteta ili bilo koje druge ideološke koncepcije.

“Istoričar za svoj sud može odgovarati samo naučnoj zajednici u skladu sa široko prihvaćenim metodološkim principima struke. Zbog toga osuđujemo očigledan pokušaj istorijskog revizionizma kojim se događaji iz prošlosti, potpunim izostavljanjem istorijskog konteksta, pokušavaju staviti u funkciju savremenih političkih procesa”, piše u tekstu peticije.

Dodaje se da se u kampanji mržnje i poziva na linč prepoznaju “opasne fašističke metode” progona svakog kritičkog glasa, karakteristične za zločinačke i totalitarne sisteme.

“Apelujemo na svest i solidarnost domaće, regionalne i evropske javnosti te pozivamo akademsku zajednicu i političke predstavnike da obrate pažnju na opasne pojave i ne propuste da pravovremeno reaguju na tešku situaciju u Srbiji.

Peticija se može potpisati na sledećem linku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga