- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Peter Knezi: Medijska koalicija je neinformisana

Predsednik Skupštine opštine Bečej Peter Knezi poručio je Medijskoj koaliciji da „mogu da se šokiraju koliko god žele“ povodom najava predstavnika lokalnih vlasti da će formirati „svoje medije“ i dodao da opština ima na to pravo na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Mogu da se šokiraju koliko god žele, mislim da su oni duboko neinformisani. Bečej nije država, nego lokalna samouprava koja ima određene obaveze na tu temu u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koje ‘slobodni mediji’ ne poštuju“, napisao je Knezi u jednom komentaru na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), povodom zahteva Medijske koalicije da se država povuče iz vlasništva nad medijima.

Medijska koalicija protestovala je u subotu zbog najave predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića da će lokalne vlasti formirati „sopstvene medije“.

Peter Knezi je na Fejsbuku još poručio Medijskoj koaliciji da će lokalna samouprava privatizovati medije, „ako se privatizuje RTS i čuveni RTV“. „Samo vas gledamo, Medijska koalicijo! Hrabro, samo počnite sa RTS i RTV!“, poručio je Knezi.

Medijska koalicija je u subotu upozorila da je najava gradonačelnika Bečeja Vuka Radojevića u potpunoj suprotnosti sa važećom Medijskom strategijom, koju je Vlada Srbije usvojila prošlog septembra, kao i najavama Ministarstva kulture i informisanja da će se država ubrzano povući iz vlasništva nad medijima. Novinarska udruženja i medijske asocijacije su podsetili da Medijska strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno ni posredno država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.

Medijsku koaliciju čine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno drustvo novinara Vojvodine i Lokal pres.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!