PETAR PETROVIĆ: Kontrarevolucija „Vrati patku tatku“

Kontramiting obeležili ispraznost, neduhovitost, ali i policijsko maltretiranje studenata

18. juna 2016

Novi Sad, juče, ispred zgrade RTV: bez ideje, neduhovito, isprazno, uz jak miris telesnih isparenja i pivske kiseline, seoska kopija protesta održanih pod imenom „Podrži RTV“… Sve u prisustvu naprednjačkih funkcionera, mada je šef obećao (i opet slagao) da SNS neće organizovati mitinge. Bio Bata Gašić, omiljeni Vulin (JUL u julu, ko se seća tih priredbi), budući predsednik vojvođanske vlade, onaj siromašak stigao čak sa Kosova (da malo upodobi severnu kada to već nije uspeo sa „južnom pokrajinom“)…

Bili su bubnjari, orkestar sa udarnim hitom „Mala, mala, mala grupa pedera“ i, razume se, neizostavni komičar koji se zove Miroslav, za koga nikada niko nije čuo, ni do sad ni od sad. Bacio je sve naprednjake u smehotres kada je ispričao vic kako je njegova mama „toliko debela da kada širi veš komšije isključuju erkondišne“… Uz muke se popeo uz stepenice do platforme kamiona, a koliko je to opasna vratolomija pokazao je nekadašnji ratom opčinjeni novinar Milorad Vukašinović, koji se na prvom stepeniku do mikrofona dva puta prekrstio… Bilo je tu još mnogo neukusa i bisera (Dr Krstić: „Dostojevski je najveći među nama“), punih kafića i tetoviranih mladića („Idemo čas do mitinga da nas vide da smo bili…“); službenih automobila iz raznih gradova i opština (Mitrovčani su navodno napravili kolonu već kod Sremske Kamenice, jer treba ući u veliki grad…); žena koje su jedva čekale kraj kako bi jurnule do nekog šoping mola i tamo se slikale da se deca raduju…

Sve su to direktno prenosili Pink i Novosadska TV, uz mnogo tehničkih grešaka i prekida… I moglo bi se dugo opisivati kako je naprednjački duh nameravao da zastraši ili opčini svejedno – Novosađane, ali jedan detalj najbolje govori o karakteru ovog skupa. To je ponašanje novosadske policije, koja kao da je jedva čekala da mitingaši krenu ka Banovini, kako bi na četrdesetak stepeni iskazali svoju „hladnokrvnost“ na grupici studenata Filozofskog fakulteta.

Kako svuda ima gerilaca, desetak devojaka i mladića nisu se složili sa onim što su govorili njihovi profesori i probrani studenti među naprednjacima (ili naprednjaci među studentima), pa su na krovu zgrade u Ulici Maksima Gorkog 3 razvili parolu „Vi niste naši profesori“. Pinkov reditelj prenosa nije baš oštroumno shvatio šta to znači i pustio je sliku sa krova. Ali, ne lezi vraže, videla je to i policija, kojoj nije mnogo trebalo da proključa, pa su organi u uniformi i civilu pokušali da brzo isprave svoj propust i utvrde ko to vređa osećanja navijača za brzo klanje žute patke.

Sve je počelo tako što je predsednica kućnog saveta u M. Gorkog 3 isterala iz ulaza nekoliko tetoviranih i širokovratnih mladića stacioniranih iza zaključanih staklenih vrata spremnih da se odazovu na riku svog šefa ili poziv domovine. Batinaši su se prvo kao nećkali, ali su po nalogu šefa brzo odstupili. Nekoliko minuta kasnije u zgradu je ušlo desetak devojaka i mladića i stepeništem se uspelo na krov gde su vrata bila otključana.

vi niste nasi profesori

Doprinos studenata, koji su potom maltretirani: Vi niste naši profesori!

Ali, videla je to i policija. Isto istetovirana da bi bila bliže narodu o kojem brine, poneki sa prevelikom stomakom za trku sa studentima, ali rešena da uhvati zločince koji ruše (ne Savamalu, za to trebaju fantomke i saradnja MUP-a) uličnu idilu naprednjaka. Iako nije bilo nijednog razloga za upad u zgradu, osim drugačijeg mišljenja (koje ova vlast neguje) trkom su stigli do krova kad tamo – vrata zaključana i ne mogu nikako do tih budućih šezdesetosmaša. Pokušali su policajci da traže klučeve od komšija ali, gle čuda, baš niko ih nije imao – ili su ih izgubili, ili zaturili, ili ih nikada nisu imali.

privedeni studenti

Studenti i policija: Da se građani nisu pobunili i uzeli ih u zaštitu, studenti bi verovatno bili privedeni

Onda se najmudriji među policajcima dosetio da naprave zasedu na drugom spratu, pa su im studenti uleteli pravo u ruke. Svi su legitimisani, organ u civilu sve je lepo pribeležio, pa i imena onih prolaznika koji su hteli da stanu u zaštitu studenata… Devojke su snimale policajce koji su pretili tužbama ako se te slike negde pojave ne shvatajući da oni, čim obuku uniformu, postaju javne ličnosti u službi te javnosti koju štite. Koga su ovog puta štitili i od čega, nisu hteli ili umeli da objasne. Čak su jednom 70-godišnjaku pretili maricom i privođenjem u stanicu samo zato što je pitao šta su deca kriva. Čak mu nisu poverovali da ima isto ime i prezime kao potpisnik ovih redova.

privedeni studenti dva

Legitimisanje mladića koji je nosio natpis „Podrži RTV“

Zanimljivo je bilo videti i jednog dečaka koji je hodao u suprotnom pravcu od oznojane kolone i nosio transparent „Podrži RTV“. I on je imao blizak susret s policajcima koji su, eto, bili tu da omoguće mirnim građanima da ostvare svoje pravo na informisanje.

(Autonomija, Foto: Dragan Gojić, Duško Medić, VCC)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga