PETAR PETROVIĆ: Kad postanem mlađan lovac ja…

Od guslanja i poćiriličavanja, preko cenzure i “ubrojčavanja”, do lova i hapšenja: Fajgelj

24. nov 2015

Bez pretenzija toliko karakterističnih za iskusne novinare da dociraju, ubeđuju sve i svakog da kako su oni baš u pravom trenutku upozoravali šta će se desiti i šta je činiti u ovoj podzemnoj državi, ne mogu da se oduprem (to već postaje snažan nagon) a da ne podsetim da za Fajgeljeve gluposti nije samo on kriv već i svi oni koji su aplaudirali guslaru na srpskoj hrabrosti da bez plaćanja firmarine tablu Kulturni centar Novog Sada promeni u nama isto tako razumljivu sintagmu Културни центар Новог Сада. Onda je počela euforija: prvo su na red došli autobusi, pa mnoge firme, pa grafiti »Пајтићу лопове« uz egzekutivne pretnje, Škola Школа… Ono oko autobusa: izjava portparolke GRAS-a pokazala se lažljivom nakon tvrdnje sa FTN da je moguće postaviti table na oba, ravnopravna pisma u Vojvodini… Na kraju je Fajgelj arestiran i smešten u ustanovu pod posebnom policijskom paskom.

Sve to guslarski doktor ne bi mogao sam da nije imao svesrdnu podršku gradonačelnika, njegove partije, svoje Treće Srbije, uz mlak aplauz socijalista, i ono najvažnije (kako tvrde popovi, koji će se kasnije ponovo oglasiti u prilog) – sve verske zajednice Novog Sada. Onaj ko ih je anketirao, prebrojavao stado, određivao dioptrije za lat/ћир … Odluke su prošle, smenjen je (navodno, samo zbog latinične table) direktor KCNS, a taj otkaz pozdravljen kao još jedna velika pobeda patriotske opcije koja, tako osokoljena, u ime one šake trećesrbijanaca nastavila da hara po gradskim medijima… Nekadašnjeg direktora Lasla Blaškovića, teško su ga omalovažili, zajebali u Beogradu, gde je postavljen za direktora Narodne biblioteke Srbije.

Vratimo se Fajgelju i njegovim najodanijim istomisliocima: počelo je sa aferama od kojih će se valjda najduže pamtiti ona o cenzurisanju izložbe mlade novosadske slikarke, što je izazvalo revolt, pa i javnu manifestaciju akademaca. Tanku Fajgeljovu odbranu da na to ima pravo, jer je on glavni urednik, lako je bilo opovrgnuti svakom ko je makar dan proveo u uredničkoj stolici, ali prilepci iz Skupštine grada nisu mnogo hajali na proteste intelektualaca iz cele zemlje. Isus sa svežnjem hiljadarki (nije Kačavenda) morao je da nestane sa izložbe, a gradonačelnik Miloš Vučević i njegova kozačko koaliciona sabraća opet su mogli da likuju.

Naročito je bio zanimljiv odnos Fajgelja prema zaposlenima. Po rečima jednog od zaposlenih, mladića sa novinarskim iskustvom, pri svakom »ribanju« potčinjenih uključivao je ozvučenje u čitavoj zgradi kako bi se se svi dozvali pameti i znali čemu da se nadaju ako skrenu sa pravog, fajgeljevskog puta.

I kako to uvek bude u ljubavima na brzaka, sreća je morala negde da pukne. Prvo je guslar nezadovoljan što ga Skupština grada (odnosno njena tesna i besramna većina) nije dovoljno čvrsto odbranila i podržala u svim fašističkim idejama (ono malo u »Dnevniku«, sve sabrano, nije bilo dovoljno ni za jednu suvislu rečenicu ) podneo je ostavku i fotelju namenio sabratu iz stranke. Otišao je da predaje na jednom od provincijskih fakulteta, ali provincija guši takve misaone monolite pa se dosetio da postoje društvene mreže koje trpe čak i njega. Između inih, i Fejsbuk.

Kako su javili mediji, a među prvima N1, čije je novinare jedan nekadašnji pedagog nazvao ne baš zdravim dušama, Fajgelj je uhapšen nakon što je na Fejsbuk profilu objavio video uradak »Vreme je za ustanak«, u kojem kritikuje doček generalnog sekretara NATO sa folklornim artefaktima hlebom i solju, kao i zvaničnu politiku Srbije prema NATO, ali i odnos funkcionera prema Kosovu. Pogrdnim rečima kritikovao je stavove predsednika SANU o Kosovu, ozlojeđen je pregovorima u Briselu i, kako kaže, zadovoljavanjem »mrvicama u Zajednici srpskih opština« i odricanjem od Kosova.

»Moje stavove o pregovorima o Kosovu nijedne novine nisu htele da objave, a kako bi kada je polovina medija u Srbiji u vlaništvu CIA«, kaže Fajgelj koji je, navodno,ogorčen i navodnim seksualnim aferama vladike Kačavende. Fajgelj je posebno nezadovoljstvo usmerio na predsednika Vlade, predsednika SANU i vladike SPC.

»Postoji samo jedan način da se s tim obračuna, samo jedan način da se povuku crvene linije, i da ovaj narod kaže ‘ne’ i povrati izgubljeno dostojanstvo«, navodi Fajgelj u videu. Osim toga, Fajgelj je na svom Fejsbuk profilu 17. novembra napisao sledeće: „Ko ima lovačko društvo? Vreme je da se naoružamo“.

Pošto su sada lovci zauzeti jurnjavom za drugačijim zečevima i ptičicama, bivši direktor Andrej Fajgelj pušten je na slobodu posle nešto manje od 48 sati pritvora i saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Saznaje se i da je tužilac odlučio da se Fajgelj brani sa slobode.

»Ne pristajem na stanje gde ja, kao slobodan građanin ove zemlje i univerzitetski profesor, ne mogu da iznosim stav o dobrobiti moje države i naroda«.

O čitavom slučaju još se nije izjasnio glavni mentor –gradonačelnik Miloš Vučević, koji pred nastupajuće izbore ima mnogo štošta da objasni građanima: od Bokanovih kupovina glasova, razbijanja šoljica s kafom… do lovačkih priča Andreja Fajgelja… Otvaranje rupa za đački semafor mala je zaloga za uspeh na predstojećim izborima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga