- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Petar Kuntić: Sačuvati položaj i autonomiju Vojvodine

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić podržava nastojanja vojvođanske vlade i Demokratske stranke u borbi za dostojan položaj Pokrajine, jer se, kako on smatra, ranije stečena ovlašćenja i prava Vojvodine ugrožavaju.

Kuntić ocenjuje da će u odbranu ovog stava stati sve političke stranke koje dolaze iz Vojvodine i koje „imaju osećaj za zajednički život 27 nacionalnih zajednica i većinskog naroda koji na području Pokrajine s njima nikada tokom istorije nije imao nikakav problem”.

„Problem se sada stvara samo zbog toga što je skrenuta pažnja da ovako više ne može. Jedno se donosi u Skupštini, određeni zakonski propisi, u Ustavu takođe postoje odrednice, dok se prilikom ostvarivanja svega toga u praksi uvek dogodi nekakav ‘rikošet’ koji dovodi u pitanje postojanje celokupnog manjinskog prava ili ga svodi na minimalni nivo”, rekao je Kuntić za Radio Suboticu.

DSHV, kao njen koalicioni partner, podržava Demokratsku stranku u njenim nastojanjima. „Jednako kao i svim drugim manjinama, pa tako i hrvatskoj, a posebno u Vojvodini, ostvarivanje određenih prava još uvek nije na raspolaganju. Indirektno, Deklaracija o zaštiti ustavnih prava Vojvodine ukazuje na još jedan širi problem u državi”, smatra Kuntić, dodajući da će se taj problem „posebno ispoljiti” prilikom zahteva hrvatske manjine za garantovani poslanički mandat u Skupštini Srbije.

On je precizirao da ovakav zahtev proističe iz preporuka u međudržavnim sporazumima o međusobnoj zaštiti manjina u Hrvatskoj i Srbiji, za koje ocenjuje „da se u našoj zemlji uporno odbija ostvariti”.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!