Pet prolećnih kreditnih linija za poljoprivredu

Konkurs za ove kreditne linije biće otvoren do 16. marta 2015. godine

12. feb 2015

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisaće 15. februara pet prolećnih kreditnih linija namenjenih za poljoprivredu i stočarstvo, za koje su planirana sredstva od dva i po  miliona evra, sa povoljnim uslovima kamata do jedan i dva odsto na godišnjem nivou, najavljeno je danas.

Krediti će biti namenjeni za nabavku sistema za navodnjavanje, pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije, staklenika i plastenika, zatim novih protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, te za nabavku kvalitetene teladi za tov.

Konkurs za ove kreditne linije biće otvoren do 16. marta 2015. godine, a kako se navodi, isti iznos planiran je i za redovnu jesenju kreditnu liniju.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški rekao je na konferenciji za novinare da će ovim konkursom zaživeti “usklađeni sistem podrške” vojvođanskim poljoprivrednicima od strane pokrajinskih fondova i Sekretarijata koji vodi.

“Sistem je postavljen tako da se konkursi fondova raspisiju pre konkursa sekretarijata. Pošto smo usaglasili predmete konkursa, poljoprivrednicima ćemo omogućiti da prvo podignu povoljna kreditna sredstva, izvrše investiciju, a potom konkurišu kod sekretarijata za bespovratna sredstva”, rekao je Bogaroški.

Dodao je da je postignut i dogovor da se registrovana gazdinstva, koja dobiju sredstva od Pokrajinskog fonda i refundaciju od Pokrajinskog sekretarijata za tri kreditne linije (za navodnjavanje, podizanje staklenika i plastenika i protivgradnih mreža), obavežu na prevremenu otplatu kredita Fonda.

“Ovom metodologijom mogli bismo da obezbedimo između 75 i 100 miliona dinara sredstava, koja bi ponovo mogla da uđu u konkursne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, čime bi više registrovanih gazdinstava moglo da dobije povoljna sredstva”, kazao je Bogaroški.

Zamenik direktora Fonda Stojan Marinković dodao je da je Fond do sada u kreditne linije plasirao oko 32 miliona evra, te da je obezbedio 2.029 kredita za korisnike širom pokrajine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga