Pet osuđenih za napad na novinarku lista Dan

Sud proglasio krivim pet lica za napad na crnogorsku novinarku Lidiju Nikčević i osudio ih na ukupno 61 mjesec zatvora

11. dec 2014

Nakon skoro godinu dana od ataka na novinarku dnevnog lista Dan Lidiju Nikčević, sud u Nikšiću danas je pet optuženih za napad proglasio krivim i osudio ih na ukupno 61 mjesec zatvora.

Sudija Ivan Petrović je na 15 mjeseci zatvora osudio Željka Miletića, koga je optužnica tretirala da je naručio fizički napad na novinarku, dok je Zoran Abramović, koga je tužilaštvo u izmijenjenom optužnom aktu označilo kao neposrednog izvršioca, osuđen na 13 mjeseci zatvora.

Vladimir Mitrovć, Milovan Gardašević i Vukašin Đurđevac osuđeni su na po 11 mjeseci, navodi agencija Anadolija.

Novinarka Dana Lidija Nikčević je 3. januara 2014. godine pretučena ispred dopisništva tog dnevnog lista u Nikšiću.

‘Pokušaj zastrašivanja’

Muškarac s fantomkom na glavi i obučen u crno, više puta je gumenom palicom udario novinarku po glavi. Nakon napada, Nikčević je završila u bolnici iz koje je otpuštena s više kopči na glavi.

Urednik Dana Nikola Marković kazao je da napad na Nikčević smatra za još jedan pokušaj zastrašivanja slobodnog novinarstva i dok se god ne otkriju počinioci i ovog, i svih prethodnih napada, za njega će jedini krivac biti vlast.

Iako će možda određene strukture pokušati da ovaj napad okarakteriziraju kao pokušaj pljačke, Marković je kazao da je za njega ovo napad na slobodno novinarstvo i pokušaj da se ušutkaju svi slobodni mediji.

Tvrdnje policije

Iz policije su nakon napada naveli kako je privedeno šest ljudi, uključujući nalogodavca i finansijera, organizatora, pomagače i neposrednog izvršioca napada.

Policija je saznala i motiv počinilaca, navodi se u saopćenju objavljenom u martu.

U januaru, crnogorski dnevni listovi Dan i Vijesti na svojoj trećoj stranici nisu objavili informacije, u znak protesta zbog nasilja nad novinarima.

Dnevne novine na dvanaestoj strani, također, nisu objavile informacije, već je ta stranica bila u crnoj boji. Isto je uradio Blic Crna Gora na svojoj drugoj strani.

Reakcija dnevnih listova došla je nakon napada na Lidiju Nikčević i ranijeg incidenta, kada je napadač bacio eksplozivnu napravu ispod prozora glavnog urednika Vijesti.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga