Pet godina omladinskog centra CK13

Pored sjajnog programa, CK13 legitimitet dali i huligani koji su ga mnogo puta napadali. Oni su samo "izvršioci radova" propagatora retrogradnih ideologija koje cvetaju u našoj zemlji i uništavaju je

13. apr 2012

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je danas na tribini „Da li je Novom Sadu potrebna Crna kuća?“ da su, pored sjajnog programa, Omladinskom centru CK13 legitimitet dali i huligani koji su ga u desetak navrata napadali. Oni su, po Sejdinoviću, samo „izvršioci radova“ propagatora neonacizma i drugi retrogradnih ideologija koji cvetaju u našoj zemlji i uništavaju je.

„Sama činjenica da je CK13 prepoznat od kreatora naše nesrećne stvarnosti kao nešto što emituje druge i drugačije vrednosti, što okuplja društveno angažovane organizacije i pojedince, što je samim tim opasno i što treba marginalizovati i čak fizički napasti – govori da je ova institucija itekako potrebna Novom Sadu i Vojvodini“, rekao je Sejdinović na tribini posvećenoj petogodišnjici rada Omladinskog centra CK13 u Novom Sadu.

On je rekao i da je potrebno da organizacije civilnog društva zajedno rade na borbi protiv neonacizma, fašizma, rehabilitacije zločina i revidiranja prošlosti, i da je neophodno savladati sve „dečije bolesti, surevnjivosti, sujete, osećaje inferiornosti ili superiornosti koje ponekad ometaju tu saradnju“.

„Na nevladinom sektoru je da predano radi na obnavljanju razorenog društvenog tkiva. Nasuprot nas je većina društva, jer je nacionalizam u Srbiji interiorizovan, ali to samo treba da nam bude podstrek za rad“, dodao je Sejdinović.

Sejdinović je podsetio da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine iniciralo otvoreno pismo ministru policije Ivici Dačiću i direktoru policije Miloradu Veljoviću u kojem nevladine organizacije zahtevaju da se pod hitno pronađu i kazne napadači na CK13, ali da na ovo pismo nikada nije pristigao odgovor. Pismo je potpisalo preko 50 najuticajnijih organizacija iz cele zemlje.

Jelena Tipšin iz CK13 ukazala je na to da je ovaj omladinski centar središte velikog broja organizacija, ideja i kreativnih programa mladih ljudi iz Novog Sada i Vojvodine i da svakodnevni programi koji se organizuju svedoče o potrebi postojanja ove institucije i njenoj važnosti za društvo i mlade.

„I pored mnogobrojnih previranja unutar kolektiva, i nakon deset napada na prostor samo u poslednjih godinu dana, CK13 opstaje“, rekla je Tipšin.

Na tribini su učestvovali i Tamara Paroški iz Kancelarije za mlade grada Novog Sada i Mona, volonterka CK13 iz Nemačke, koja je prisutne upoznala sa iskustvima rada sličnih organizacija i institucija u ovoj zemlji.

Pored tribine, aktivisti CK13 su petogodišnjicu postojanja obeležili tradicionalnom Otvorenom kuhinjom i koncertom solunskoh garage-punk benda „Vodoo Healers“.

“Omladinski centar CK13” je osnovan 2007. godine kao otvoren prostor namenjen javnim diskusijama, istraživačkim projektima, nezavisnom izdavaštvu, koncertima, radionicama i predavanjima, zasnovan na antifašizmu, antirasizmu i promociji različitosti.

Zbog svog delovanja bio je više puta na udaru desnih ekstremista i neonacista, koji su pisali grafite uvredljiove sadržine na ovoj kući, razbijali prozore, pa čak bacali i „molotovljeve koktele“. Nikada napadači na CK13 nisu otkriveni.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga