Pet američkih voditeljki podnelo tužbu zbog diskriminacije starijih žena

Voditeljke tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika "njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena" i da je "njihove reportažne emisije visoke gledanosti" dobio "veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva"

20. juna 2019

Pet televizijskih voditeljki u SAD podiglo je tužbu protiv svoje lokalne mreže New York 1 tvrdeći da se marginalizuju u korist mlađih novinarki i muških kolega i upozoravaju na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene.

U tužbi na 61 stranici podnesenoj na saveznom sudu na Menhetnu, pet voditeljki starosti od 40 do 61 godinu koje imaju između 11 i 27 godina radnog staža u kući, ocenjuju da su bile izložene „očitoj marginalizaciji“ Charter Communicationsa, kablovskog operatera koji je 2016. kupio tu mrežu koja ima velik ugled u njujorškom informativnom medijskom prostoru.

Voditeljke tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika „njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena“ i da je „njihove reportažne emisije visoke gledanosti“ dobio „veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva“.

Kažu da su se žalile upravi – u kojoj su uglavnom muškarci – i kadrovskoj službi koji su se prema njima „odnosili s prezirom i otvoreno ih ignorisali“, a nakon toga je diskriminacija bila još veća.

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za dostignuća u svojoj struci, traže odštetu s kamatama, ali se iznos ne navodi.

New York 1 je počeo da radi 1992. Najstarija tužiteljka Roma Tore ima 61 godinu, radi od prvog dana i jedno je od najpoznatijih lica mreže.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga