Peščanik: Tekstovi do daljeg na društvenim mrežama

Umesto rubrika i naslova tekstova, stajalo "Stop lažima"

27. avg 2014

Iz Peščanika su danas poručili da medij mora da bude zaštićen od napada, ne tehnologijom, već, kako su ukazali, razumevanjem da se u civilizovanom društvu ne dira u slobodu javne reči.

„Nijedan napad na Peščanik do danas nije istražen. Tekstove do daljeg objavljujemo na društvenim mrežama“, navodi se u objavi Peščanika.

I portal Istinomera podsetio je danas na neispunjeno obećanje direktora policije Milorada Veljovića, koji je na konferenciji za novinare početkom juna rekao da očekuje da će policija imati rezultate na otkrivanju odgovornih za obaranje sajta Peščanika.

Tom prilikom Veljović je, navodi Istinomer, rekao da je policija na putu da otkrije odakle je izvršen napad i dodao da će onda kada policija bude imala sve činjenice to i saopštiti javnosti.

Istinomer podseća da je direktor policije nakon nekoliko dana izjavio da policija i dalje „intenzivno radi“ na rasvetljavanju slučaja obaranja sajta Peščanika.

„Budući da ni nakon skoro tri meseca nisu pronađeni izvršioci prethodnih napada, a da se sajt Peščanik ponovo nalazi pod napadima hakera, obećanje direktora policije ocenjujemo kao neispunjeno“, navodi Istinomer.

NUNS: Preduzeti najozbiljnije mere

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva da nadležni istražni organi preduzmu najozbiljnije mere kako bi konačno otkrili ko i po čijem nalogu obara sajt Peščanika, koji je danas pre podne ponovo bio meta hakerskog napada.

Pristup sajtu je bio moguć, ali je, umesto rubrika i naslova tekstova, stajalo „Stop lažima“, navodi NUNS.

Sajt Peščanika je ponovo napadnut, ukazuje NUNS i dodaje da je ovog puta, umesto prostog ometanja pristupa sajtu, prvi put ugrožen sadržaj.

Umesto izbrisanih tekstova, napadači su ostavili političku poruku „Stop lažima’, označivši sebe kao apsolutne vlasnike i branioce istine, naglašava NUNS.

Medij mora da bude zaštićen od ovakve vrste napada – ne tehnologijom, već, kako ističe NUNS, razumevanjem da se u civilizovanom društvu ne dira u slobodu javne reči.

Nijedan napad na Peščanik do danas nije istražen. Tekstove do daljeg objavljujemo na društvenim mrežama, piše na fejsbuk strani Peščanika.

U saopštenju NUNS podseća da su Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i policija dužni da javnosti saopšte rezultate istrage ranijih napada na sajt Peščanika i druge veb portale.

ANEM: Opasno gušenje kritičkih glasova

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštila je danas povodom napada na portal Peščanik, da je gušenje bilo kakvih kritičkih glasova opasno i neprihvatljivo.

ANEM je podsetio da je Peščanik bio napadnut i početkom juna, pošto je objavio tekst grupe autora u kojem se tvrdi da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju je odbranio na Univerzetu Megatrend, plagijat.

„Poražavajuća je činjenica da je Peščanik izložen novim napadima dok se formalno i dalje istražuju prethodni. Činjenica da odgovorni za napade od pre manje od tri meseca i dalje nisu otkriveni očigledno samo ohrabruje nove napade“, naveo je predsednik ANEM-a Milorad Tadić u saopštenju.

ANEM je podsetio da moderno demokratsko društvo ne može da postoji bez medija koji odražavaju njegovu pluralističku prirodu i kojima ne dominira jedna tačka gledišta, te je stoga bilo kakvo gušenje kritičkih glasova i opasno i neprihvatljivo.

„Zbog napada na sajtove medija ne trpe samo medijske slobode. Urušava se poverenje u institucije, a srpsko društvo u celini udaljava od ciljeva kojima deklarativno teži“, naveo je predsednik ANEM-a.

ANEM je pozvao nadležne da utvrde ko stoji iza napada na Peščanik i druge portale i kazne odgovorne u skladu sa zakonom.

(Autonomija, FoNet, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga