- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Perišić osuđen na 27 godina za Sarajevo, Srebrenicu i Zagreb

Bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića Haški tribunal osudio je danas na 27 godina zatvora.

On se u 13 tačaka optužnice teretio za pomaganje i podržavanje ubistava i nehumanih dela u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

Sudije Haškog tribunala donele su odluku da se Perišić smatra krivim za 12 tačaka, dok je jedne tačke optužnice oslobođen- za etničkko čišćenje u Srebrenici.

Pretresno veće Tribunala proglasilo je generala Perišića krivim za pomaganje i  podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95, ubistva oko 7.000 Muslimana i premeštanja stanovništva Srebrenice u julu 1995. godine, kao i raketnih napada na Zagreb sa polozaja snaga Republike Srpske Krajine u maju 1995.

On je proglašen krivim po osnovu individualne odgovornosti za navedene zločine, odnosno nije dokazano da je imao efektivnu komandnu odgovornost nad vojskom Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Prema presudi, Perišić je srpskim vojskama u Hrvatskoj i BiH pružio ključnu personalnu i logističku podršku, iako je znao da su one u svojim operacijama počinile teške zločine.

Istovremeno, dokazi, prema odluci sudskog veća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao razumno da predvidi da će Vojska Republike Srpske izvesti sistematsko istrebljenje u Srebrenici.

Veće je, takođe, utvrdilo, da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u maju 1995.godine.

Momčilo Perišić pripada grupi najviših vojnih starešina koja je karijeru gradila u vreme Miloševića, da bi se na kraju stavila na stranu opozije i, bar nakratko, politički preživela 5. oktobar.

U DOS-u je do marta 2002. bio potredsednik vlade. Na optuženičku klupu Haškog tribunala Perišić je seo ustavši sa slične klupe Vrhovnog vojnog suda, pred kojim je bio optužen za špijunažu.

To suđenje je prekinuto kada se Perišić dobrovoljno predao Haškom tribunalu.

Mediji: Prvi vojnik iz Srbije osuđen za zločine u BiH

Presuda bivšem načelniku Generalštaba jugoslovenske vojske, generalu Momčilu Perišiću prva je koju je Haški tribunal izrekao nekom srpskom zvaničniku za zločine u BiH i Hrvatskoj, ocenjuju danas zapadni mediji.

„Na čelu generalštaba jugoslovenske vojske od 1993. do 1998, general Perušić je bio okrivljen zbog toga što je ‘pomagao i ohrabrivao’ Vojsku Republike Srpske da drži u opsadi Sarajevo tokom 44 meseca, počev od maja 1992, a u kojoj je ubijeno 10.000 civila“, piše AFP.

Perišić je ipak oslobođen glavne optužbe za istrebljenje, dodaje francuska agencija koja ističe da je „on jedini jugoslovenski zvaničnik koji je do danas osuđen za Srebrenicu“.

I američka agencija Asošijeted pres piše da je „slučaj Perišića bio prvi da je Haški tribunal osudio civila ili vojnog oficira iz Jugoslavije za ratne zločine u Bosni“.

AP podseća da je Perišić bivši saveznik Slobodana Miloševića, kao i da je bio vojni šef do 1998. Po završetku rata u Bosni, okrenuo se protiv Miloševića i upozorio režim da ne podstiče sukob na Kosovu, dodaje američka agencija.

Britanski Bi-Bi-Si ukazuje da je „Haški tribunal osudio najvišeg oficira iz nekadašnje jugoslovenske vojske“.

„Današnja presuda bila je prva koju je tribunal izrekao u slučaju protiv zvaničnika SR Jugoslavije za zločine počinjene u BiH“.

Perišić je postao prvi zvaničnik Beograda koji je osuđen zbog uloge Srbije u ratovima u Bosni i Hrvatskoj – uloge koju je vlada Srbije oduvek snažno negirala“, piše Rojters.

Agencija u izveštaju iz Haga objavljenom na svom internet sajtu ukazuje da je „Perišić držao (Ratka) Mladića na platnom spisku jugoslovenske vojske i lično potpisao njegovo ubnapređenje u rang generala pukovnika 1994. godine“.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!