- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Performans Živka Grozdanića o predsedniku Srbije u petak

Performans umetnika Živka Grozdanića Gere “Dekonstrukcija mita o predsedniku Republike Srbije” biće održan u njegovom muzeju u petak u mestu Veliko Središte u blizini Vršca, na dan kada Aleksandar Vučić organizuje svečanost povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije.

Grozdanić je umetnik koji je poznat po svojim angažovanim performansima.

“Mit je osnovna alatka, način vladanja, bitan sastojak srbijanskog društva koji nikada nije doveden do kraja. Mit se stalno usavršava, uvek je lažan i u zabludi od ostalog dela sveta”, naveo je Grozdanić u najavi performansa.

Dodao je da je podloga za njegov performans događaj “inaugurisanja predsednika Republike Srbije”, koji će se dogoditi istoga dana u Beogradu.

“Datum izvođenja performansa u Geramuseumu, 23. jun 2017. namerno je izabran. Izvolite prisustvovati”, poručio je Grozdanić.

Njegov raniji performans “Alegorija o premijeru”, tokom kojeg je trebalo da razbije skulpturu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića koju je sam napravio, otkazan je u Novom Sadu u aprilu prošle godine, nakon što je predsednik kućnog saveta zgrade u čijem je dvorištu trebalo da bude izveden pozvao policiju.

Grozdanić je tada rekao da mu je gest predsednika kućnog saveta u Novom Sadu „razumljiv“, iako govori o stepenu autocenzure u društvu, ali je dodao da mu je “šokantno” ponašanje institucija kao što su Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Studentski kulturni centar, od kojih je takođe tražio prostor, ali ga nije dobio.

„Iz svega ovoga se vidi koliki je prag represije koja je zahvatila poslednje mesto, mesto gde nje ne sme biti, a to je polje kulture“, ocenio je tada Grozdanić.

Grozdanić je u januaru 2012. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu izveo performans pod nazivom “Ustav”. U tom performansu Grozdanić leži na gvozdenom krevetu obučen u mačevalačko odelo. U desnoj ruci kleštima drži bele keramičke pločice na kojima su ispisani nazivi gradova u Srbiji, a iz njegove leve ruke curi krv na Ustav Srbije, uz ritam himne koja se emituje i sluša unazad.

Osoba u crnom odelu sa crnom čarapom preko glave uzima svaku pločicu i glasno čita nazive gradova sa njih, a zatim ih stavlja u makaze i čekićem ih razbija jednu po jednu na velikom čeličnom nakovnju.

„Ustav Srbije u svojoj osnovi predstavlja legalan okvir za moguće sukobe, u ovom slučaju sa albanskim stanovništom sa Kosova”, napisao je Grozdanić u najavi tog performansa.

Grozdanić je 2005. godine izveo performans “Meteorska kiša”, tokom kojeg voštana figura tadašnjeg patrijarha Pavla u prirodnoj veličini leži na podu galerije jer je “pogođen” meteorskom kišom čiju su komadi razasuti oko njega.

(Autonomija, foto: Dejan Kožul)

Podelite ovu stranicu!