Performans Žena u crnom povodom godišnjice zločina u Srebrenici

GDF: Odnos prema Srebrenici je test demokratije, civilizovanosti i čovečnosti, za sve, a posebno za Srbiju

10. jul 2020

Aktivistkinje Žena u crnom obeležile su danas 25. godišnjicu zločina u Srebrenici performansom u centru Beograda tokom koga su razvile transparent sa natpisom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“.

Grupa od dvadesetak aktivistkinja izvela je performans u crnini i ćuteći.

Tokom performansa na Trg Republike je došla grupa mladića uzvikujući „Ratko Mladić“, „Radovan Karadžić“ i „Srebrenica nije genocid“.

Izmedju njih i aktivistkinja Žena u crnom stajalo je desetak pripadnika policije.

GDF: Nepriznavanje genocida je kontinuitet zla koje se tada dogodilo

Građanski demokratski forum danas je u saopštenju za javnost upozorio da svako dalje nepriznavanje genocida u Srebrenici predstavlja kontinuitet zla koje se tada dogodilo.

„Prošlo je dve i po decenije od stravičnog zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, u tragično vreme zla, poništavanja bratstva i jedninstva, huškanja komšije na komšiju, bujanja revanšističkog nacionalizma. Oni koji ni danas ne pristaju da se najmračniji oblici neljudskog ponašanja nazovu pravim imenom, koji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, jesu kontinuitet zla koje se tada dogodilo“, ocenio je GDF.

U GDF smatraju da negiranje genocida i pokušaj njegove relativizacije ostavljaju trajnu mrlju na savesti pojedinaca, društva, države.

„Takav odnos je dokaz nesposobnosti suočavanja sa prošlošću i pretežak balast u pokušajima obnavljanja dobrih odnosa među narodima na prostoru bivše Jugoslavije i uspostavljanja odnosa prema svim zločinima. Odnos prema Srebrenici je test demokratije, civilizovanosti i čovečnosti, za sve, a posebno za Srbiju“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga