Performans ispred kasarne za Dan žena

Smisao ideologije militarizma je u promociji muške dominacije i ženske nemoći i podređenosti. I zašto napuštene vojne kasarne konačno ne prepuste građanima?

07. mar 2012

Organizacije “Ogledalo” i “Bazar”, u saradnji sa Društvenim centrom, sutra će ispred kasarne “Arčibald Rajs” u Novom Sadu realizovati performans “Stop nasilju nad ženama”, povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Cilj performansa je da ukaže na problem nasilja nad ženama, kroz prizmu militarizma, kao ideologije društva koje podržava nasilje i ratove u cilju rešavanja sukoba.

„To je društvo koje traži poslušnost i bespogovorno izvršavanje naredbi, ne dozvoljava kritičko mišljenje, već ukalupljenost u mačizam, seksizam, ksenofobiju i homofobiju”, navodi se u saopštenju za javnost ovih organizacija.

Ocenjuje se da je smisao ideologije militarizma u promociji muške dominacije i ženske nemoći i podređenosti.

Organizacije su podsetile da u užim jezgrima gradova Srbije stoje prazni, napušteni vojni objekti, koji vojsci kao takvi više nisu potrebni.

Krajem decembra i početkom januara organizacije okupljene oko Incijative za Društveni centar bile su bez dozvole ušle u jedan deo kasarne „Arčibald Rajs”, tražeći dozvolu da od tog napuštenog vojnog objekta naprave alternativni kulturni centar.

Aktivisti su od 22. decembra do 13. januara uređivali prostor kasarne i organizovali različite programe i akcije, ali ih je potom iz objekta izbacila vojna policija, uz pomoć civilne policije.

Sutrašnji performans ispred kasarne počinje u 15 sati.

Kampanja protiv nasilja nad ženama „Odluči se, ustani, pobuni se!” otpočela je 1. marta, a završava se 9. marta, kada će u centru grada Novog Sada tačno u podne biti izveden performans „Upotrebi svoju silu drugačije!“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga