Per.Art deo evropskog projekta uključivanja umetnika sa invaliditetom u savremeni ples

"Zajedno sa partnerskim organizacijama, žele da odu još dalje u uključivanju umetnika sa invaliditetom u glavne tokove savremenog plesa na evropskoj kulturnoj sceni"

08. feb 2019

Umetnička organizacija Per.Art saopštila je da je, zajedno sa još sedam vodećih evropskih pozorišnih i plesnih centara, dobila od Creative Europe, uglednog programa za kulturu u EU, podršku za četvorogodišnji projekat Europe Beyond Access (EBA).

“’Prelepi snovi imaju nadu i prelepi dani imaju sreću’ su stihovi Natalije Vladisavljević, koji najbolje mogu opisati sreću, zadovoljstvo i optimizam koji osećamo u ovom momentu”, saopštio je Per.Art.

Dodali su da, zajedno sa partnerskim organizacijama, žele da odu još dalje u uključivanju umetnika sa invaliditetom u glavne tokove savremenog plesa na evropskoj kulturnoj sceni.

Per.Art je neprofitna, nevladina i nezavisna umetnička organizacija koja radi na inkluziji osoba sa invaliditetom u umetnosti.

“Imaćemo priliku da ugostimo i da radimo sa nekim od najznačajnijih koreografa čije predstave pomeraju granice savremenog plesa, kao i da otkrivamo nove ideje i stičemo znanja na brojnim radionicama, predavanjima i seminarima. Pored Novog Sada, bićemo prisutni i u drugim gradovima širom Evrope, što će pre svega pomoći našim umetnicima sa invaliditetom, na koje smo svi ponosni, da stiču isustva u razmeni sa kolegama u najrazličitijim umetničkim i kulturnim kontekstima, ali i da njihov osoben umetnički rad bude u kontinuitetu prisutan na međunarodnoj sceni savremenog plesa tokom naredne četiri godine”, piše u saopštenju.

Kroz projekat EBA će širom Evrope biti ostvareno 14 novih predstava umetnika sa invaliditetom, 20 umetničkih rezidencija koje će okupiti umetnike iz različitih zemalja, pet međunarodnih plesnih laboratorija u kojima će umetnici sa invaliditetom razvijati i prenositi učesnicima svoje jedinstvene poetike i načine rada, kao i 21 festival na kojem će biti prikazani plesni radovi najvišeg dometa nastali na najrazličitijim kulturnim scenama širom Evrope.

“Lepi snovi nisu dovoljni, potrebni su prelepi snovi koji imaju nadu – i to je ono politično u zahtevu da se menja postojeći poredak stvarnosti koju delimo i zajedno stvaramo sa kolegama sa invaliditetom kako bismo živeli, kako kaže drugi Natalijin stih, prelepe dane koji imaju sreću”, navodi se u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga