Pentagon: Ruski maligni uticaj na Evropu

U izveštaju se analiziraju tehnike "hibridnog ratovanja" koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi

02. jula 2019

Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u oblasti energetike, diplomatiju, vojno prisustvo, meša se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja pretnju Sjedinjenim Državama u Evropi, piše u izveštaju Pentagona (Ministarstva odbrane SAD-a) „Ruske strateške namere“ iz maja 2019. godine koji je objavio američki portal Politico.

U izveštaju se analiziraju tehnike „hibridnog ratovanja“ koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi.

Kada je reč o uticaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog gasa. U izveštaju se navodi da trinaest istočnoevropskih zemalja uvozi 75 odsto ili više prirodnog gasa (od ukupne potrebne količine gasa) iz Rusije i „mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog gasa“.

„Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD-a ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima“, piše u izveštaju.

U izveštaju Pentagona se takođe ističe da Moskva ima sposobnost da promoviše društvene podele na Zapadu, slabi civilno društvo i podriva višestranačje u Evropi. Jedan od mogućih odgovora SAD-a na uticaj Rusije je promovisanje „političke i ekonomske liberalizacije“. Između ostalog, kako se navodi, SAD mora promovisati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

„Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni (velikim delom i zbog zamora od proširenja unutar EU)“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsednika Vladimira Putina – da se povrati i obezbedi uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status „velike sile“ u svetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspešan posrednik „u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom sveta“.

Izveštaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje „dele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti“ i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira.

Portal Politico navodi da izveštaj ukazuje da „podeljena SAD ne uspeva da se suprotstavi naporima Moskve da potkopa demokratiju“.

(Sonja Gočanin, Slobodna Evropa / Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga