Pendarovski potpisao Instrument za pristupanje Severne Makedonije NATO

U skladu sa članom 10 Severnoatlantskog dogovora Severna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD

20. mar 2020

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je danas popodne Instrument za pristupanje njegove zemlje NATO, što predstavlja finalni korak za članstvo u Alijansi.

„Ovim instrumentom ja kao predsednik države svečano izjavljujem da Republika Severna Makedonija pristupa Severnoatlantskom dogovoru i da se obavezuje posvećeno da izvršava i sprovodi sve odredbe sadržane u ovom dogovoru“, rekao je Pendarovski nakon potpisivanja Instrumenta za pristupanje NATO.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, on je istakao da je to poslednji politički čin kojim zemlja ulazi u NATO.

„Vredelo je što smo se složili, zato što našim budućim generacijama omogućavamo veću stabilnost, bezbednost i prosperitet. Neka nam je sa srećom“, rekao je Pendarovski.

Instrument za pristupanje prethodno je parafirao ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

„Sa 29 saveznika od sada nadalje Severna Makedonija je snažnija i bezbednija nego bilo kada. Srećno otadžbino“, rekao je Dimitrov.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Severnu Makedoniju da se pridruži toj alijansi kao 30. članica, saopštila je Vlada u Skoplju.

Kako se navodi, u pismu premijeru Severne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje članice Severnoatlantskog dogovora obavestile vladu SAD da su prihvatile i ratifikovale Protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO, potpisan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

„U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavestim i da vam uputim poziv da se pridružite Severnoatlantskom dogovoru“, piše u pismu genralnog sekretara NATO premijeru Severne Makedonije.

U skladu sa članom 10 Severnoatlantskog dogovora Severna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Severnoatlantski sporazum i to „unapred“, pre konačne formalne odluke NATO o tome, pre raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

„Dozvolite mi da iskorisitim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Severne Makedonije Alijansi“, piše u pismu Stoltenberga.

(Beta, Foto: Twitter)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga