Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije

Stevo Pendarovski je dobio 51,7 odsto ili oko 434.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje je bila opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE 44,7 odsto ili 375.000 glasova

05. maja 2019

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom (SDSM) će biti predsednik Republike Severne Makedonije u narednih pet godina, pokazuju rezultati drugog izbornog kruga održanog u nedelju.

Na izborima za predsednika Severne Makedonije, na osnovu 99,52 odsto prebrojanih glasova, Stevo Pendarovski je dobio 51,7 odsto ili oko 434.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje je bila opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE 44,7 odsto ili 375.000 glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIK).

Pendarovski je u nedelju naveče proglasio pobedu na predsedničkim izborima, zahvalivši glasačima na makedonskom i albanskom jeziku, rekavši da će služiti verno svim građanima.

„Biću predsednik svih građana, tražiću podršku Vlade za sve važne projekte. Kritikovaću, sugerisaću, biću saveznik u interesu građana, biću predsednik države kojeg se nećete stideti”, rekao je Pendarovski nakon objavljenih prvih nekompletnih rezultata.

On je dodao da ishodom ovih izbora zagarantovan put prema napred, prema EU i NATO-u i prema ekonomski razvijenom svetu, „gde i pripadamo“.

Premijer Zoran Zaev u nedelju naveče je izjavio da su izbori bili uspešni, te da su građani izabrali predsednika na fer izborima. Pendarovskom je poručio da „čuva građane, da bude pravičan, častan i kritičan“. Naveo je kako je to „zajednicka pobeda, pobeda koncepta ‘zajedno napred’, građana i države“.

„Imamo evropsku zemlju, ponosnu, sa jasnim evropskim opredeljenjem. Imali smo besprekorne izbore i pokazali smo da smo spremni za Evropu. Niko više nam ne može stati na putu napretka i perspektive“, naglasio je Zaev.

Gordana Siljanovska-Davkova na konferenciji za novinare nakon izbora u nedelju naveče je izjavila kako jeste pobedio protivkandidat, ali kako ona „ne misli da je kao kandidat VMRO-DPMNE i kao pojedinac izgubila bitku“.

Predsednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti čestitao je pobedu Pendarovskom i rekao da je to trijumf koncepta konsenzualne demokratije. Prema njegovim rečima, bilo je teško implementirati taj koncept i objasniti ga javnosti, ali to je bio jedini put napred.

Centralni izborni štab Demokratske partije Albanaca saopštio je da se „pobedom zajedničkog kandidata vladajuće koalicije zaokružava proces ulaska zemlje u NATO, čime se zadaje udarac pokušajima uticaja ruske politike u ovom regionu“, kaže DPA.

Pravo glasa imalo je nešto više od million i 800.000 građana, a glasanje je provedeno na 3.480 biračkih mesta.

Da bi drugi krug izbora bio uspešan, neophodan uslov je bio da na biračka mesta izađe najmanje 40 odsto glasača, odnosno oko 720.000. Taj uslov je ispunjen, jer je, prema podacima Državne izborne komisije, odziv glasača bio 46,44 odsto.

Ukupan odziv u prvom krugu je bio nešto ispod 42 odsto, što je povećalo strahovanja da danas možda neće biti ispunjen cenzus. Upravo zato, oba kandidata su veliki deo kampanje posvetili upućivanju apela glasačima da izađu u što većem broju, a slične pozive su uputili i sve veće političke partije.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorge Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12 maja.

Istovremeno sa predsedničkim, u opštinama Ohrid i Novo Selo održan je drugi krug izbora za gradonačelnike.

(Blagoja Kuzmanovski, Slobodna Evropa / Foto: Facebook)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga