PEDRO SANČEZ: Potrebna nam je nepokolebljiva solidarnost da očuvamo Evropu

"Vreme je da razbijemo stare, nacionalne dogme"

05. apr 2020

Evropa se suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata. Naši građani umiru ili se bore za svoj život u bolnicama koje su preopterećene zbog pandemije, koja predstavlja najveću pretnju za javno zdravlje od pandemije gripa iz 1918. godine, napisao je u autorskom tekstu za The Guardian premijer Španije Pedro Sančez.

Evropska unija se suočava sa ratom koji je drugačiji od onog koji uspešno izbegava u poslednjih 70 godina: u ovom ratu borimo se protiv nevidljivog protivnika koji predstavlja veliki izazov za budućnost evropskog projekta.

Okolnosti su potpuno vanredne i zahtevaju čvrste i jasne odluke: ili ćemo kompetentno odgovoriti na ovaj izazov ili ćemo podbaciti kao zajednica. Došli smo do kritične tačke gde je čak i veoma proevropskim državama i vladama, kakva je i Španija, potreban pravi dokaz privrženosti. Potrebna nam je nepokolebljiva solidarnost.

Solidarnost među Evropljanima je ključan princip u okviru EU sporazuma. Ona se pokazuje u situacijama poput ove. Bez solidarnosti nema jedinstva, a ukoliko nema jedinstva, doći ćemo do nezadovoljstva i time ćemo veoma oštetiti kredibilitet evropskog projekta.

Pozdravljamo veliki broj bitnih mera koje su dovedene u prethodnih nekoliko nedelja, uključujući privremeni program hitne kupovine, koji je organizovala Evropska centralna banka i “SURE” plan Evropske komisije, za one koji su ostali bez posla. Međutim, ove mere, same po sebi, nisu dovoljne. Moramo ići korak dalje.

Evropa mora da stvori ratnu ekonomiju i promoviše evropski otpor, rekonstrukciju i oporavak. Realizacija ovoga mora da počne što pre sa merama koje će podržati javni dug koji toliko puno država, uključujući Španiju, preuzima. Ovo mora da se nastavi i nakon što se završi pandemija, da bi se iznova izgradile ekonomije našeg kontinenta, uz mobilizaciju značajnih resursa kroz plan koji nazivamo novi Maršalov plan, koji neće uspeti bez podrške svih bitnih evropskih institucija.

Evropa je stvorena iz pepela uništenja i sukoba. Naučila je svoje lekcije i naučila jednu vrlo jednostavnu stvar: ako ne pobedimo svi, na kraju svi gubimo.

Ovu krizu možemo pretvoriti u priliku da iznova izgradimo mnogo jaču Evropsku uniju. Ali, da bismo to postigli, moramo primeniti ambiciozne mere. Ukoliko pristupimo bez dovoljno ambicije, doživećemo neuspeh.

Sjedinjene Američke Države su odgovorile na recesiju iz 2008. godine sa stimulišućim paketom, dok je evropski odgovor bio dosta skroman. Svi znamo koje su bile posledice. Danas, kada smo na ivici svetske ekonomske krize jače od one iz 2008. godine, SAD su izvele najveću mobilizaciju javnih resursa u svojoj istoriji.

Da li Evropa želi da zaostaje?

Vreme je da razbijemo stare, nacionalne dogme. Ušli smo u novu eru i trebaju nam odgovori na izazove. Dopustite nam da se držimo naših pozitivnih vrednosti i da ponovo osmislimo ostalo.

U narednim mesecima, EU članice će, neminovno, preuzeti veće dugove da bi se izborili sa nečim što nije samo pandemija, već i ekonomska i društvena kriza. Upravo zato, odgovor ne može biti isti kao onaj predviđen za asimetrične ekonomske šokove, kao što su finansijske ili bankarske krize u jednoj državi ili grupi država. Ukoliko virus ne poštuje granice, ne bi trebali ni mehanizmi finansiranja.

Pod uslovom da je univerzalan i bez dodatnih uslova, Evropski mehanizam stabilnosti može biti koristan u početnim fazama da ubaci likvidnost u EU ekonomije posredstvom kredita. Doduše, ovo neće biti dovoljno na srednjoročnom planu.

Izazov sa kojim se suočavamo je veoma neobičan i bez presedana. Od nas zahteva jedan ujedinjen, radikalan i ambiciozan odgovor koji će očuvati naše ekonomske i društvene sisteme i zaštititi naše građane.

Španci su uvek štitili evropski projekat. Vreme je za recipročan odgovor. Zajedno treba da štitimo ovaj projekat, sa nama, sa Italijom i sa svakom od 27 članica Unije.

Vreme je da delujemo solidarno, stvarajući mehanizam udruživanja duga, delujući kao jedan, zajednički, blok pri kupovini bitnih medicinskih zaliha, pri uspostavljanju strategija sajber bezbednosti i pri pripremanju velikog plana za vanredne situacije koji će obezbediti da oporavak kontinenta bude brz i snažan.

Ova solidarnost mora obezbediti da ne postoje praznine između severa i juga i da niko ne bude zapostavljen.

Ovo su veoma izazovna vremena koja zahtevaju veoma odvažne odluke. Milioni Evropljana veruju u Evropsku uniju. Ne smemo ih zaboraviti. Moramo im dati razloge da nastave da veruju. I moramo delovati sad ili nikada, jer sada, upravo u ovom trenutku, sama Evropa je dovedena u pitanje.

(The Guardian, preveo: David Gruhonjić, foto: Evropski parlament)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga