PEĆINCI: Očekivani rezultati, neočekivan rasplet

Majski izbori u Pećincima doneli su očekivane rezultate, jer je ubedljivu pobedu odnela Demokratska stranka (DS), koja je i prethodnih 12 godina bila stožer opštinske vlasti u ovoj maloj sremskoj opštini

12. nov 2012

Majski lokalni izbori u opštini Pećinci doneli su, čini se, očekivane rezultate, jer je ubedljivu pobedu odnela Demokratska stranka (DS), koja je i prethodnih 12 godina bila stožer opštinske vlasti u ovoj maloj sremskoj opštini, od 2000. godine široko poznatoj po investicionom bumu.

Naime, predizborna koalicija u kojoj su sa demokratama bili i Liberalno demokratska partija i PUPS osvojila je oko 30 odsto glasova ili 11 mesta u pećinačkoj Skupštini, ali se ispostavilo da to nije bilo dovoljno da uz pordšku još najmanje pet odbornika uđu i u četvrti mandat.

Iako su na konstitutivnoj sednici demokrate dobile potrebnu većinu i započele konstituisanje novih organa vlasti, već na narednoj sednici Grupa građana „Luki“ uskratila je demokratama dalju saradnju i priklonila se procesu „prekomponovanja“ vlasti sa svim ostalim strankama koje su prešle izborni cenzus u Pećincima.

Druga po broju mandata bila je pomenuta GG „Luki“ koja je osvojila 17 odsto glasova ili šest mandata, Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija Srpske napredne stranke i Nove Srbije osvojila je po četiri mandata, Koalicija GG „Za naše selo“ i Jedinstvena Srbija dobili su mandat manje, a izborni cenzus prošla je još Socijalistička partija Srbije sa osvojena dva mandata. Najbliža skupštinskim klupama, kojih u opštini Pećinci ima 30, bila je Srpska radikalna stranka kojoj je nedostalo stotinjak glasova.

Bivši predsednik opštine Siniša Vukov (DS) rekao je da su građani brojem datih glasova listi predvođenoj demokratama rekli svoje, ali da je po sredi očigladno nešto drugo, jer su interesne grupe i grupe građana uspele da formiraju vlast. „Ovo je praktičan dokaz da građani na izborima trebaju da obrate posebnu pažnju šta je čiji interes. Ovde nije došlo do klasičnog prekomponovanja vlasti, jer DS ima više mandata i od URS-a, i od SNS-a i SPS-a zajedno, već je prevagnuo interes grupe građana koja je formirala novu vlast u opštini“, naveo je Vukov za Atuonomiju.

Novi predsednik opštine Pećinci Sava Čojćić (URS) rekao je da je u Skupštini najpre napravljena prva većina, bez učešća URS-a i SNS-a, ali je nakon nedelju dana došlo do problema oko većine okupljene oko demokrata. „Oko mesec dana smo se dogovarali, a okupila nas je želja da Pećinci vrate stari sjaj. Koalicija je šarena i tu smo praktično svi osim DS, a brojimo 21 člana jer su dva odbornika sa liste u međuvremenu napustila demokrate“, rekao je Čojčić.

Šef pećinačkih naprednjaka i novi predsednik Skupštine opštine Nikola Radosavljević, koji tvrdi da je nekoliko razloga što DS nije više na vlasti. „Najpre zbog apsolutističkog ponašanja tokom dugog niza godina, potom grešaka u vođenju opštine i konačno zbog pobede Tomoslava Nikolića na predsedničkim izborima i formiranja Vlade Srbije. Zato se sve i vrtelo oko SNS-a prilikom pregovora, ali bez podrške GG ’Luki’ ništa se ne bi dogodilo i zato im neizemrno hvala“, rekao je Radosavljević.

Predstavnici opozicije tvrde da je GG „Luki“ uoči izbora „imala taktiku da kupuje glasove u 12 ili 13 naseljenih mesta“ i da podtojr dokazi da je nosilac liste Živorad Pantić plaćao po glasu 20 evra. „Čak je i naterao zaposlene u svojim firmama iz drugih opština da se prijave u Pećincima i glasaju za njega, pa je na nekim adresama bilo na desetine ljudi. Sve to je rezultiralo da dobije šest mandata“, tvrdi bivši predsednik Skupštine Pećinci Živko Marković.

Policija do danas nije saopštila da li su potvrđene zloupotrebe prilikom glasanja, a sam Pantić nikada nije praktikovao da dej izjave medijima, pa je tako ostalo i ovog puta. Iz DS-a najavljuju beskompromisnu borbu za povratak na vlast, dok novi funkcioneri tvrde da je vlast stabilna i da će dočekati kraj mandata.

Darko Šper (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga