PEĆINCI: Očekivani rezultati, neočekivan rasplet

Iako je opština Pećinci u prethodnom periodu doživela investicioni "bum", iako je prethodna politička garnitura odnela pobedu na izborima, u ovoj lokalnoj samoupravi došlo je promene vlasti. Međusobna „prepucavanja“ mogu da ugroze investicije

14. dec 2012

Majski lokalni izbori u opštini Pećinci doneli su, čini se, očekivane rezultate, jer je ubedljivu pobedu odnela Demokratska stranka (DS), koja je i prethodnih 12 godina bila stožer opštinske vlasti u ovoj maloj sremskoj opštini, od 2000. godine široko poznatoj po investicionom „bumu“. Naime, predizborna koalicija u kojoj su sa demokratama bili i Liberalno- demokratska partija i PUPS, osvojila je oko 30 odsto glasova ili 11 mesta u pećinačkoj Skupštini opštine, ali se ispostavilo da to nije bilo dovoljno da uz podršku još najmanje pet odbornika uđu i u četvrti mandat. Iako su na konstitutivnoj sednici demokrate dobile potrebnu većinu i započele konstituisanje novih organa vlasti, već na narednoj sednici Grupa građana „Luki“ uskratila je demokratama dalju saradnju i priklonila se procesu „prekomponovanja“ vlasti sa svim ostalim strankama koje su prešle izborni cenzus u Pećincima.

Druga po broju mandata bila je pomenuta GG „Luki“, koja je osvojila 17 odsto glasova ili šest mandata, Ujedinjeni regioni Srbije i koalicija Srpske napredne stranke i Nove Srbije osvojila je po četiri mandata, Koalicija GG „Za naše selo“ i Jedinstvena Srbija dobili su mandat manje, a izborni cenzus prošla je još Socijalistička partija Srbije, sa osvojena dva mandata. Najbliža skupštinskim stolicama, kojih u opštini Pećinci ima 30, bila je Srpska radikalna stranka, kojoj je nedostalo stotinak glasova.

Siniša Vukov, bivši predsednik opštine: Interesne grupe formirale vlast

Bivši predsednik opštine Siniša Vukov (DS) rekao je da su građani brojem glasova datih listi predvođenoj demokratama rekli svoje, ali da je po sredi očigladno nešto drugo, jer su interesne grupe i grupe građana uspele da formiraju vlast. „Ovo je praktičan dokaz da građani na izborima trebaju da obrate posebnu pažnju šta je čiji interes. Ovde nije došlo do klasičnog prekomponovanja vlasti, jer DS ima više mandata i od URS-a, i od SNS-a i SPS-a zajedno, već je prevagnuo interes grupe građana koja je formirala novu vlast u opštini“, naveo je Vukov za Atuonomiju.

Novi predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić (URS) podsetio je da je u Skupštini prvo napravljena prva većina, bez učešća URS-a i SNS-a, ali je nakon nedelju dana došlo do problema oko većine okupljene oko demokrata. „Oko mesec dana smo se dogovarali, a okupila nas je želja da Pećinci vrate stari sjaj. Koalicija je šarena i tu smo praktično svi osim DS, a brojimo 21 člana, jer su dva odbornika sa liste u međuvremenu napustila demokrate“, rekao je Čojčić.

Nikola Radosavljević, predsednik Skupštine opštine: Sve se vrtelo oko SNS-a

Celu priču oko preuzimanja vlasti na svoj način video je šef pećinačkih naprednjaka i novi predsednik Skupštine opštine Nikola Radosavljević, koji tvrdi da je nekoliko razloga što DS nije više na vlasti. „Pre svega zbog apsolutističkog ponašanja tokom dugog niza godina, potom zbog grešaka u vođenju opštine i konačno zbog pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima i formiranja Vlade Srbije. „Zato se sve i vrtelo oko SNS-a prilikom pregovora, ali bez podrške GG ‘Luki’ ništa se ne bi dogodilo i zato im neizmerno hvala“, rekao je Radosavljević za Autonomiju i dodao da je SNS zahvaljujući republičkoj vlasti izbačen u prvi plan i time je odgovornost ove GG veća.

GG „Luki“ & „Luki komerc“

GG „Luki“ predvodi Živorad Pantić, koji sa bratom Miloradom vodi privatno preduzeće „Luki komerc“. Na prethodnim lokalnim izborima imali su dva mandata i sve četiri godine bili su u vlasti sa demokratama i tadašnjim G17 plus. Podrška nije izostala ni ovoga puta, ali je Živorad sa svojih pet odbornika iz njemu znanih razloga odlučio da se privoli snagama koje čine novu Vladu Srbije.

„Luki komerc“ je 1989. godine osnovan kao trgovina, ali je firma u međuvremeno znatno razvila svoju delatnost. Osim prodavnica robe široke potrošnje, preduzeće po mnogim mestima u Sremu drži salone nameštaja i bele tehnike, poljoprivredne apoteke i stovarišta građevinskog materijala. „Luki komerc“ poseduje i farmu koka nosilja i pekaru, bavi se proizvodnjom robe široke potrošnje, a ima i sopstvenu autoškolu, štampariju i turističku agenciju.

„Luki komerc“ aktivno je učestvovao u procesu privatizacije i na aukcijama kupovao pretežno sremska preduzeća. Kupio je i šabačku „Savu“, koju je nakon privatizacije 2003. obeležio i istražni postupak protiv novih vlasnika zbog određenih zloupotreba. Mediji su tada pisali da su poznatu ugostiteljsku firmu, koja je u svom sastavu imala na desetine restorana i prodajnih objekata, pekaru, mesaru, pogon za proizvodnju soka i imovinu procenjenu na 1,3 miliona evra, Pantići kupili za 20,7 miliona dinara. Od 239 zaposlenih, odmah nakon privatizacije više od polovine je otpušteno, a potom je još 75 poslato na plaćeno odsustvo. Prema pisanju medija, kapital iz „Save“ upumpavan je u „Luki komerc“ uz pomoć fiktivnih dugovanja. Radiotelevizija Vojvodine nedavno se ponovo zainteresovala za ovaj slučaj, ali je ostala uskraćena za odgovor od Osnovnog suda u Šapcu da li je nakon pokretanja istrage pre šest godina pokrenut i krivični i postupak protiv Pantića i saradnika.

Specifičan budžet

Sava Čojčić, predsednik opštine: Mi imamo specifičan budžet

Budžet opštine Pećinci za 2012. godinu iznosi oko 1,5 milijardi dinara. Predsednik opštine Sava Čojćić tvrdi da Pećinci na specifičan način prave i realizuju budžet jer opština još uvek ima Fond za građevinsko zemljište i lokalne nekategorisane puteve, koji posluje kao zasebna jedinica u okviru budžeta i preko kojeg se realizuje oko 850 miliona dinara za kapitalne transfere. „Ove godine su izostali neki najavljeni transferi za potrebe realizacije investicije Boš. Ministarstvo finansija je uplatilo 100 miliona dinara kao tekući transfer, ali ukoliko do kraja godine država uplati 500 miliona dinara, radićemo samo tehnički rebalans budžeta“, rekao je Čojčić.
Prema njegovim rečima, Porezi na zarade su jedan od jačih prihoda opštine od kada je promenjen zakon i on će ove godine biti oko 200 miliona dinara. „Pećinci za plate budžetskih korisnika odvajaju oko 122 miliona dinara i to se kompletno finansira samo sa prihodima od poreza na zarade. Opština ima samo dva javna preduzeća, od kojih „Kanalizacija“ ima dotacija od opštine, ali će 2013. godine imati sopstvene prihode. Komunalno preduzeće „Sava“ bavi se distribucijom toplotne energije i opština trenutno izdvaja novac za namirivanje duga za energente u prethodnom periodu, naveo je Čojčić.

Informacija u domaćim medijima izuzetno je malo o „Luki komercu“ koji slovi za jednu od finansijski najjačih firmi u Sremu. Već na prvi pogled uočljivo je da u mestima opštine Pećinci nema drugih trgovinskih lanaca i da firma praktično u toj oblasti posluje bez konkurencije. Meštani Pećinaca preko ove firme mogu da rade na poljima, jer je na prodavnici koja se nalazi preko puta zgrade opštine vidno istaknut poziv za sve zaintersovane da se jave „Luki komercu“ ako žele da idu u nadnicu. Razlog što braće Pantić nema u medijima je njihova odluka da se ne eksponiraju, tako da i poziv za intervju Autonomiji ništa u tom pogledu nije promenio.

Siniša Vukov tvrdi da je uticaj GG „Luki“ dok je sa demokratama bio na vlasti prethodne četiri godine bio srazmeran uticaju dva odbornika koja su imali. „Njihova procena je bila da mogu da ostvare mnogo veći uticaj nakon novih izbora i zbog toga je interes prevagnuo na drugu stranu. Zbog svega, imamo potrebu da se izvinimo građanima, jer smo zatvarili oči i ćutali nad onim što se događa zarad nekog lažnog mira u opštini i mislim da je to naša najveća krivica za situaciju u kojoj smo se našli“, rekao je Vukov i dodao da se, bez obzira što se GG „Luki“ nije prihvatila vodećih funkcija u opštini, odluke bez Pantićeve saglasnosti ne donose „jer njegovi kadrovi idu po mišljenje svakodnevno i to se u maloj sredini lako da videti“.

DS i JS tvrde da je GG „Luki“ kupovala glasove

Poslanik u Skupštini Vojvodine Živko Marković (DS), koji je u više navrata bio opštinski funcioner u Pećincima smatra da je GG „Luki“ uoči poslednjih lokalnih izbora „imala taktiku da kupuje glasove u 12 ili 13 naseljenih mesta“ i da DS ima dokaze sa terena da je Pantić plaćao po glasu 20 evra. „Čak je i naterao zaposlene u svojim firmama iz drugih opština da se prijave u Pećincima i glasaju za njega, pa je na nekim adresama bilo na desetine ljudi. Sve to je rezultiralo da dobije šest mandata“, tvrdi Marković.

On je rekao da je odmah obavestio policiju da se dešava kupovina glasova. „Nakon toga sam od tužilaštva dobio dopis da treba da podnesem krivičnu prijavu, što meni ne pada na pamet jer mislim da je to posao policije. Imena se znaju i oni bi samo trebali to da istraže. Zbog svega sam ozbiljno zabrinut za budućnost ove sredine i nastavka investicija jer je lokalno rukovodstvo opterećeno ličnim ineteresima. Živoradu Pantiću, koji iz senke rukovodi opštinom, nije interes da se ovde otvaraju nove firme, jer ima radnike koje plaća 15.000 dinara“, kazao je Marković i optužio GG „Luki“ da je okupila stranke obećavajući im politička mesta, jer nije zainteresovana da se direktno eksponira u politici.

Predsednik Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije Živko Marijanović, inače i član Opštinskog veća u novoj lokalnoj vlasti, takođe tvrdi da je na pećinačkim izborima bilo mnogo nepravilnosti i da su ih činile mnoge stranke. „Luki je napravio GG i za ove izbore je uključio i samu policiju da kupuje glasove. Kada sam došao kod Roma u Ašanji koji su bili moji simpatizeri, pitali su me koliko plaćam da glasaju za JS na izborima. Kada sam im rekao da je to protivzakonito, rekli su da im je nuđeno 20 evra da glasaju za Lukija“, rekao je Marijanović za Autonomiju i dodao da grupi građana bez programa njemu kao lideru lokalne JS ostaje samo da čestita na postignutom izbornom rezultatu.

U nedostatku izjave Živorada Pantića, odgovor na optužbe je ispred vladajuće koalicije dao Nikola Radosavljević, koji smatra da na izborima svako ima pravo da se ponaša u skladu s propisima ili da radi mimo njih. Tvrdi da je nefer ponašanja bilo u mnogim strankama, a da je većinu loših stvari činio DS. „Nepravilnosti su trebalo da budu prijavljene izbornoj komisiji, pa nakon toga da se obavesti policija ili ko već treba. Mnoge nepravilnosti pravio je DS, čak i na sam dan izbora, deleći pakete najugroženijima. Ja sam možda trebao njih da prijavim, jer su mi na taj način uzeli par mandata“, kazao je on.

Za razliku od Živka Marijanovića, prvi pećinački naprednjak tvrdi da nije video na terenu da je GG „Luki“ kupovala glasove. „Da ih je bilo, DS je trebalo nešto da preuzme i nemaju sada pravo da se vade. Oni su prihvatili izborne rezultate, predsednica OIK je bila njihov član i nikakvog izveštaja u tom pravcu nije bilo. Od svih njih ja imam pravo najviše da se ljutim, jer sam sve radio pošteno i zato sam tako i prošao na izborima“, rekao je Radosavljević.

Graditelj – afera ili izbegavanje plaćanja duga

Firma „Graditelj“ iz Novog Sada poslednjih godina radila je sve poslove u vezi sa izgradnjom kanalizacije i prečistača otpadnih voda u opštini Pećinci. Sava Čojčić tvrdi da opština „Graditelju“, navodno, po ugovoru duguje 1,8 miliona evra za neizvedene radove. „Mi ne znamo da li smo dužni Graditelju ili oni nama, ali cifra od 1,8 miliona nije mala i prozvodi horor. Podneli smo već nekoliko krivičnih prijava povodom ovog ugovora, u kojem se opština pojavila kao garant ili jemac, jer to još ne umemo pravno da formulišemo. Kao opština jemac ne možemo da budemo, a ako smo dužnik ne možemo da dajemo garanciju bez saglasnosti Agencije za javni dug“, rekao je Čojčić, uz ocenu da je ugovor „sto posto ništavan“ i po sredi je zloupotreba službenog položaja njegovog prethodnika.
S obzirom na to da je Graditelj uzimao kredit kod AIK banke prilikom izvođanja radova, budžet opštine Pećinci duguje sada banci sporna sredstva na osnovu izdatih menica. Siniša Vukov je rekao da dug je prema Graditelju proistekao iz perioda od 2007. godine i to iz dva razloga. „Jedan je što smo imali ugovor sa italijanskom kompanijom Bernardi, čiji je vlasnik preminuo i formalno smo raskinuli ugovor sa njima, jer kompanija nije uplatila više od 6,5 miliona evra opštini. Avans i penal koji su platili u visini od 1,3 miliona evra njima je propao, u skladu sa ovim ugovorom i davanjem građevinskog zemljišta u zakup“, rekao je Vukov.
Kao drugi razlog za dugovanje, Vukov je naveo uređenje najatraktivnije lokacije površine 13 hektara, koja vredi četiri miliona evra, ali je besplatno ustupljena kompaniji Boš. „Od Vlade Srbije smo kao neku vrstu kompenzacije za vrednost zemljišta dobili oko 50 miliona dinara, jer smo uredili zemljište, ali nam njegova vrednost nije isplaćena. Budući da je došlo do izbora neke nove vlade u Republici, ona nije ispoštovala obavezu da nastavi finansiranje izgradnje kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda u Šimanovcima, što je ove godine već trebalo da bude realizovano u iznosu od 140 miliona dinara, tako da je dug ostao“, tvrdi bivši predsednik opštine.
Vukov smatra da nova vlast pokušava da stvaranjem afera izbegne da plati to dugovanje, uđe u sudski spor i rasteže, bez obzira na to šta će se desiti u budućnosti. „Budući da su radovi izvršeni u obimu i količini koja je bila predviđena i da je sve potpisano i overeno, posao se mora i platiti. Nečije predstavljanje toga kao javnog duga opštine i da se nije poštovala zakonska procedura oko davanje garancija Graditelju i davanje založnog prava ne stoje, jer smo savetovani od Pokrajine i Republike da je to najbolji model“, rekao je Vukov i upozorio da će građani snositi najveće posledice, jer su Graditelj i AIK banka spremni da povedu spor protiv opštine, a najgori mogući scenario je da dug sa kamatama i negativnim epilogom na sudu dođe do preko 500 miliona dinara.

Nova vlast vs. stara vlast

Sava Čojčić je mišljenja da je DS i pored dobrog izbornog rezultata ostala bez vlasti jer je u prethodnom mandatu ta stranka postala „mnogo bahata“, što su i odbornici G17 plus (sadašnji URS) mogli da osete na svojoj koži, jer su bili deo te vlasti. „Nisu vodili računa ni o investicijama ni o koalicionim partnerima. Nisam bio svestan u tom periodu da postoje tolike nepravilnosti i da smo se toliko urušili u odnosu na zlatni period od 2004. do 2008. godine. Verujte da je 90 odsto poslova rađeno mimo procedura, ili je kršen Zakon o budžetskom finansiranju ili Zakon o javnim nabavkama. Pisane dokumentacije nema i, opšte rečeno, u pitanju je jedno rasulo“, rekao je novi gradonačelnik, uz opasku da deo odgovornosti za prethodni period svakako snosi i njegova stranka.

Grb opštine Pećinci: Krivične prijave protiv stare vlasti

Dok rukom pokazuje na izveštaj revizora o izvršenom budžetu za 2011. godinu, Čojčić otkriva da je opština već podnela nekoliko krivičnih prijava protiv starog rukovodstva zbog mnogih zloupotreba, a najviše povodom ugovora na izvođenju infrastrukturnih radova u Pećincima od strane firme „Graditelj“. Njegove tvrdnje dopunio je Radosavljević rekavši da nova vlast još uvek ne zna tačno koliko je opština dužna, uz opasku da je prilikom premopredaje vlasti zatečeno tri do pet miliona evra ranijeg duga.

Siniša Vukov je rekao da su kontrolu poslovanja opštine u 2011. uradile budžetska inspekcija, Državna revizorska institucija i jedna privatna revizorska kuća i da prema njegovim informacijama u tim izveštajima nema nikakvih elementa krivičnog dela, već samo tehničkih nepravilnosti. „Imajući u vidu da se nova vlast usredsredila na podnošenje krivičnih prijava, imam utisak da se bave samo zamagljivanjem stvarnosti zarad njihovog interesa, a to je enormno zapošljavanje u Opštinskoj upravi i oko uprave. Moje mišljenje je da pokušavaju da neznanje prikriju pričom o aferama“, rekao je Vukov i napomenuo da privatni revizori rade već drugu kontrolu po nalogu nove vlasti „ne bi li nešto našli i protiv nas pokrenuli odgovornost“.

Boš

Početak izgradnje fabrike automobilskih sistema brisača nemačke kompanije Boš u Pećincima, nakon dugog iščekivanja, obeležen je 25. septembra. Investicija je vredna 71 milion evra, a predviđeno je da do 2019. godine bude otvoreno 620 novih radnih mesta, čime će broj nezaposlenih u opštini Pećinci biti prepolovljen. Generalna direktorica kompanije Boš za Srbiju Jovanka Jovanović rekla je da će proizvodni pogon ukupne površine 22.000 metara kvadratnih biti izgrađen za samo godinu dana od potpisivanja okvirnog ugovora sa Vladom Srbije.
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tom prilikom je najavio da će Vlada Srbije nastaviti da pomaže Pećince kroz obezbeđivanje nedostajućih sredstava, kako bi kompletna industrijska zona bila bolje infrastrukturno opremljena. U konkrenom slučaju u Šimanovcima gde će se fabrika nalaziti oko 30 kilometara kanalizacione mreže je bez kolektora i prema obećanjima koje opštini stižu iz Vlade Srbije, biće obezbeđeno oko 500 miliona dinara za nastavak radova u Radnoj zoni Šimanovci. „Nama će finansijski biti dovoljno da od države dobijemo sredstva za završetak infrastrukture u Šimanovcima, a 2013. nećemo kucati ni na čija vrata, jer ćemo moći da funkcionišemo od sopstvenih sredstava i ulažemo u kapitalne projekte“, procenio je Sava Čojčić.
U očima opštinskih funkconera Boš će drastično smanjiti i broj nezaposlenih u opštini Pećinci koji trenutno iznosi oko 1.300 ljudi. Prema Čojčićevoj proceni, Pećinci imaju visokoobrazovane kadrove koji su neophodni Bošu, a svoju priliku za zaposlenje dobiće i radnici mašinske i elektro struke koji se školuju u pećinačkoj Tehničkoj školi. „Opština ima 20.000 stanovnika, a oko 1.300 njih je bez posla, što je daleko ispod proseka u državi. Dolaskom Boša mi ćemo taj problem apsolutno prevazići, posebno kod visokokvalifikovanih kadrova, ali nam je cilj da do kraja mandata stopu nezaposlenosti svedemo na pet odsto, kako je bilo nekada“, rekao je Čojčić.
U novoj vlasti smatraju da će se dolaskom Boša neminovno povećati i interesovanje drugih ulagača za pećinačku opštinu. Međutim, ne dele svi tu vrstu optimizma. Branislav Bugarski smatra da Boš nije investicija za Pećince, ali da odluku nemačke kompanije treba poštovati. „U toj situaciji Pećinci neće mnogo profitirati, jer je sedište kompanije u Beogradu i većina zaposlenih neće dolaziti iz Pećinaca, što znači da budžet opštine neće imati veliki prihod od poreza na plate zaposlenih. Dolazak Boša može da ima i efekat na cenu radne snage da ona ode na gore“, rekao je dugogodišnji direktor VIP Fonda i dodao da se mora povesti računa da nam se dolaskom Boša ne desi rumunski sindrom ekplozije investitora, koja je enormno povećala cenu radne snage, što je ugrozilo projekcije investitora.

Opština sa 20.000 ljudi i 300 miliona evra investicija

Branislav Bugarski: Investitori ne vole ni miris nestabilnosti

Opština Pećinci prostire se na 500 kvadratnih kilometara, građevinsko zemljište se nalazi sa obe strane autoputa Zagreb-Beograd i od 2000. godine na tom potezu realizovano je oko 300 miliona evra investicija. Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski smatra da je najveća komparativna prednost Pećinaca u odnosu na druge što se nalazi na trasi autoputa i što je vlast agresivno nastupila i pripremila neophodne uslove za dolazak investitora. „Udaljenost 20 kilometara od Beograda, bolja urbanistička organizovanost i dramatično niža cena kvadratnog metra građevinskog zemljišta u odnosu na glavni grad razlozi su za uspeh Pećinaca“, rekao je Bugarski i dodao da je dodatno na uspeh uticala činjenica da je infrastrukturno opremanje urađeno brzo i po prihvatljivim troškovima.

Živko Marković je tim povodom rekao da je DS 2000. godine po preuzimanju vlasti odmah prepoznao ključni problem ljudi, a to je nezaposlenost. „Otvorili smo se prema investitorima tako što smo uradili Generalni prostorni plan i detaljne urbanističke planove. Formirali smo tim ljudi koji je bio na usluzi investitorima, što je značajno ubrzavalo postupak za dobijanje dozvola. Stvorili smo dobar investicioni ambijent i imali smo politički stabilnu situaciju u opštini“, rekao je Marković i ocenio da je poruka investitorima koju šalje sadašnje rukovodstvo opštine „jako loša“.

Siniša Vukov se nadovezao sa pričom da je opština u jednom trenutku osetila posledice svetske ekonomkse krize, ali je i pored toga uspevala da opstane i živi regularno zahvaljući investicijama i zaposlenima u tim kompanijama. „Raskidanjem ugovora sa Bernardijem oko 6,5 miliona evra nam je propalo, ali na svu sreću doći će uskoro Boš (Bosch) u opštinu, u kojem će posao naći ljudi iz celog regiona. Svih prethodnih godina odgovorili smo zahtevima mnogih kompanija, a najbolji primer je upravo Boš, sa kojim smo dve godine dogovarali početak realizacije investicije“, rekao je Vukov.

Sava Čojčić je odbacio kritike dojučerašnjih partnera u vlasti i rekao da je nova vlast za četiri meseca podstakla razvoj investicije kompanije Boš. „Sve ono što je lokalna samouprava trebalo da završi pre godinu dana, mi smo sada preuzeli. Obezbedili smo struju za lokaciju uz podršku Vlade Srbije i završavamo kanalizacionu mrežu za potrebe Boša. Preduzeće Kvatro hauzis, koje se bavi izradom rešenja u građevinskoj industriji, biće prva kompanija koja će investirati u južnoj zoni na potezu Ašanja i naredne godine će početi da gradi proizvodni pogon“, rekao je Čojčić i dodao da su u toku pregovori sa jednom nemačkom firmom iz prateće automobilske industrije i švajcarskim investicionim fondom oko izgradnje solarne elektrane.

Prema mišljenju Branislava Bugarskog, jako je loše kada političari i predstavnici vlasti prljav veš počnu da iznose napolje „jer investitor ne voli ni miris nestabilnosti, a kamoli da je doživi“. „Ja nemam problem da se rat vodi, ali je njegovo mesto u Skupštini. Mi smo pravili katastrofalne greške, što izgleda naši političari u Beogradu još nisu shvatili. Ne postoji jedna poruka za unutarpolitičku namenu, a neka druga za spoljnopolitičku namenu. To je pogrešan koncept, jer kada se izjavi da je Srbija na bankrotu i da je visokoogrezla u korupciju, to mediji u inostranstvu odmah prenose i vama tako loš politički marketing ne treba. Neka nezakonitosti utvrde nadležni organi, jer će u protivnom i Boš da pusti uvo, pa će da uspori proces i traži dodatne garancije da ne bi bili žrtva nekih radnji ili upleteni u aferu koja će da utiče da na Frankfurskoj berzi padnu akcije Boša“, rekao je Bugarski i istakao da Boš to ni u ludilu neće dozvoliti da mu se desi.

Nevladina organizacija FK „Donji Srem“

FK Donji Srem: Opština pomaže ovu „nevladinu organizaciju“

Pećinci od ove godine imaju i fudbalskog superligaša, a u debitantskoj sezoni FK „Donji Srem“ uspeo je da pobedi i slavnog „Partizana“. Pored lokalnih finansijera, i opština je u više navrata finansijski pomogla klub. Nova vlast odlučila je da nakon sedam meseci prekine sa tom parksom, zbog navodnih zloupotreba dela budžeta koji se odnosi na finansiranje rada nevladinih organizacija. Predsednik opštine kaže da je konto za NVO ove godine 104 miliona dinara, od kojih su najveće stavke Crvenom krstu (36 miliona) i sportskim klubovima (38,4 miliona). „Pare su velike jer je ovo izborna godina. Jako velike su bile zloupotrebe u Crvenom krstu i Sportskom savezu, sa čijeg konta je prebačeno oko 20 miliona dinara ‘Donjem Sremu’, dok svi ostali nisu zajedno dobili toliko“, rekao je Čojčić.
Siniša Vukov tvrdi da je FK „Donji Srem“ najočitiji primer kako vlast ne razume činjenicu da ne predstavlja ambicije svog sela, nego intrese građana Pećinaca. „Jasno smo uspostavili kriterijume po kojima pomažemo sportskim klubovima. Plasmanom u prvu ligu oni su ostvarili i najveće dotacije, uz obavezu da organizuju omladinsku školu fudbala. Svi fudbalski klubovi u opštini dobijaju pomoć za prevoz, odžavanje, nabavku opreme, čak i plate ekonoma i svi stadioni u opštini su rekonstruisani. To je bilo naše opredeljenje, ali ako samo taj primer izvadite iz konteksta celog budžeta, onda to može da bode oči“, rekao je Vukov i istakao da opština nije plaćala igrače, već je pomagala klub.

Može li dođi do „kontraprekomponovanja“ vlasti

Nikola Radosavljević je najavio da će nova vlast dati sve od sebe da infrastrukturno što više opremi opštinu i da opredeli dodatna sredstva za pomoć poljoprivrednicima, jer u opštini postoji dosta obradivih površina koje treba maksimalno iskoristiti. „Pored inustrijske zone i poljoprivrednog zemljišta, u delu opštine gde su utrine ima mnogo potencijala za razvoj turizma. Sva tri pravca razvoja nama su važna“, rekao je on.

Radosavljević je rekao da će trajanje nove vlasti isključivo zavisiti od njenog rada, a ne dobre volje građana. „Odlučivanje nije problem u Pećincima. Dobro funkcionišemo zajedno, a GG ‘Luki’ je krajnje konstruktivna. Izuzetno smo stabilni i dočekaćemo kraj mandata. Svi odbornici će uskoro potpisati dokument o strateškim ciljevima vlasti i time dokazati da ovu vlast ništa ne može da zaustavi“, zaključio je predsednik Skušptine.

Međutim, njegovo mišljenje ne deli i JS, čiji lider Živko Marijanović tvrdi da oni lako mogu preći u opoziciju, ako opština ne bude sprovodila politiku te stranke. „Za sada to u opštini ne funkcioniše i imamo veliki problem, jer ne možemo da sprovodimo naš program i nijedna stavka nam se nije našla u nacrtu budžeta za 2013. godinu. Mi nemamo nikakve lične interese i trebamo da opravdamo glasove 900 birača. Imamo problem i što smo ostali bez jednog odbornika i smatramo da je jako nekorektno od sadašnje vlasti što se to dogodilo. Naša stranka nije tražila da se zaposli bilo ko, dok su svi ostali zaposlili u opštini ne znam ni sam koliko ljudi“, kazao je Marijanović.

Izlazak preostala dva odbornika JS ne bi ugrozio novu opštinsku vlast, ali bi sigurno doneo određene potrese. Da se nešto „sprema“ možda govori i podatak da je lokalni lider JS-a ovih dana često viđen gost u sedištu demokrata, koji tvrde da ih posećuju još neki odbornici, ne precizirajući o kome je reč. Kao što je to jedan od sagovornika rekao, Pećinci su mala sredina i odmah se sve lako dozna, a koliko je mala najbolje oslikava činjenica da se sve važnije institucije, političke organizacije i ustanove nalaze u prečniku manjem od sto metara. „Strategija naše stranke je da vršimo vlast, ali je u Pećincima to i naša obaveza jer smo ostvarili odličan izborni rezultat. Smatram da neće oni još dugo“, poručio je nesuđeni predsednik opštine Siniša Vukov.

Darko Šper (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga