Pavlov: Jedino nas nauka čini delom sveta

U nauci kvalitet treba da bude na prvom mestu, jer po današnjim kriterijumima, ni Milutin Milanković ne bi bio naučnik

07. maja 2016

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov izjavio je danas da su vrednosti u društvu poremećene sa svih strana, sem kada je nauka u pitanju, koja je jedini segment po kojem je Srbija deo sveta.

“U svemu ostalom smo veoma loši, sem u nauci. Znanje i uspeh nisu sramota i mi moramo pružiti priliku našim mladim talentovanim naučnicima i istraživačima da ostanu u zemlji“, rekao je Pavlov na otvaranju Festivala nauke i obrazovanja u kampusu Novosadskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, ukoliko iz Srbije odu i mladi naučnici i istrazivači, zemlja će ostati u večitom neznanju .

Rektor Novosadskog univerziteta Dušan Nikolić rekao je da su društvene nauke vrlo često bez razloga marginalizovane, jer živimo u tehničko-tehnološkom svetu.

„Društvene nauke su neophodne kako bismo gradili bolje međuljudske odnose i kvalitetnije društvene zajednice“, poručio je Nikolić, koji je profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

U okviru festivala otvorena je izložba „Milankovićev kanon osunčavanja zemlje” posvećena naučniku Milutinu Milankoviću.

Koautor izložbe Aleksandar Petrović rekao je da izložba predstavlja Milankovićeva dostignuća, za koja je rekao da su najveći domet do kojeg civilizacija može da dođe.

„Milanković je uspeo da otkrije sklad između onoga što se dešava na nebu i onoga što se dešava na Zemlji“, rekao je Petrović.

Dodao je da je Milanković bio nesavremeni mislilac koji se nije priključivao naučnim trendovima, već je čitav život pisao jednu knjigu.

„Po današnjim kriterijumima, on ne bi ni bio priznat kao naučnik. Ali, u nauci na prvom mestu mora da bude kvalitet a ne kvantitet“, rekao je Petrović.

Tokom dva dana trajanja festivala posetioci će moći da vide brojne izložbe i eksperimente. Biće održane i tribine posvećene klimatskim promenama, softverskoj industriji i dronovima.

Više o programu festivala moguće je pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga