Pavličić: Presuda Kepiru je uvreda za žrtve

Gradonačelnik Novog Sada ističe da se pravnim sredstvima presuda stavi van snage, a Kepiro osudi.

19. jul 2011

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ocenio je danas da odluka mađarskog suda kojom je šandor Kepiro oslobođen optužbi za ratne zločine u tom gradu 1942. godine, predstavlja „strašnu uvredu“ za sve žrtve tog zločina.

„Ukoliko bi ovakva presuda bila potvrđena od drugostepenog suda u Mađarskoj, to bi bila pobeda nepravde i nekažnjavanje stravičnog zločina koji je Novi Sad zavio u crno i čije posledice i danas osećamo“, naveo je Pavličić u saopštenju.

Ocenio je da je neophodno da se ulože sva pravna sredstva kako bi presuda bila stavljena van snage, a Kepiro osuđen.

U januaru 1942. godine u fašističkoj raciji, koju su sprovele mađarske okupacione snage, ubijeno je najmanje 1.300 Novosađana, među kojima je bilo i 168 dece. Pojedini istraživači tvrde da je tada ubijeno više od 4.000 građana.

Šandor Kepiro (97) optužen je da je kao mađarski žandarmerijski kapetan tada učestvovao u sprovođenju racije. On je tokom Drugog svetskog rata dva puta bio osuđivan za to nedelo, ali kaznu nikada nije odslužio jer je pobegao u Argentinu.

Odluku mađarskog suda kritikovala je danas i bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, koja je ocenila da takva presuda predstavlja „šamar žrtvama i njihovim porodicama“. Mađarsko tužilaštvo najavilo je juče da će se žaliti na prvostepenu odluku suda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga