Pavličić: Gradska vlast je stabilna

Pa neka pokušaju i da formiraju većinu ako misle da mogu, ali to se onda ne radi preko medija, nego u Skupštini grada

28. jula 2012

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da je siguran u stabilnost aktuelne gradske vlasti, uprkos najavama iz Srpske napredne stranke (SNS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) da će postojeća koalicija u gradu biti srušena.

„Pa neka pokušaju i da formiraju većinu ako misle da mogu, ali to se onda ne radi preko medija i na konferencijama za štampu, nego u Skupštini grada”, rekao je Pavličić za današnji novosadski „Dnevnik”.

Povodom spekulacija da bi neki odbornici njegove Demokratske stranke (DS) mogli da pređu u drugi politički tabor, Pavličić je rekao da nema nikakvu sumnju da su odbornici DS-a lojalni toj partiji.

„A svako ko želi da većinu formira preotimanjem odbornika iz drugih stranaka, ne može očekivati političku budućnost”, poručio je gradonačelnik Novog Sada.

Ocenio je da su izjave iz SNS-a i iz URS-a zaprava politička kampanja kojom se pokušava dovesti u pitanje izborna volja građana Vojvodine, gde su i na lokalnim, i na pokrajinskim, i na predsedničkim izborima kandidati DS-a odneli najviše glasova.

„Bolje bi bilo da se oni koji sad pokušavaju da sruše vlast u Novom Sadu i destabilizuju lokalne samouprave u Vojvodini, pokažu tamo gde su vlast formirali, a šansu za to imaju u Vladi Srbije i u opštinama gde su osvojili vlast”, kazao je Pavličić.

Dodao je da ga naročito čudi to što poruke o „prekomponovanju” vlasti u Novom Sadu šalje predsednik URS-a Mlađan Dinkić, čija partija nije prešla izborni cenzus ni u gradu ni na izborima za Skupštinu Vojvodine.

SNS je juče pozvao Socijalističku partiju Srbije (SPS) da napusti vladajuću koaliciju sa DS i Ligom socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu i da pomogne u formiranju nove vladajuće koalicije.

Raspored snaga u gradskom parlamentu je takav da bi SNS, SPS, Demokratska stranka Srbije i Dveri zajedno imali 32 odbornika, dok je za većinu potrebno da imaju 40 od ukupno 78 odbornika u Skupštini grada.

Mediji su spekulisali da SNS pokušava da „kupi” neke odbornike vladajuće koalicije, što su iz te stranke demantovali.

SNS je najavio da će pregovarati i sa devetočlanom novom odborničkom grupom „Svi za Novi Sad”, koju čine tri odbornika Srpskog pokreta obnove koji su deo aktuelne gradske vlasti, i šest odbornika Romske demokratske stranke, koji nisu deo vlasti ali su glasanjem uglavnom podržavali konstituisanje aktuelne vladajuće koalicije.

Odbornička grupa „Svi za Novi Sad” juče je saopštila da će razgovarati sa svima koji su spremni da sprovedu njene programske ciljeve, među kojima je najvažnija podela Novog Sada na opštine.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga