PAVLE RADIĆ: Vojvodina nije stočni vašar

Kako će se rešavati sudbina Vojvodine

Priredio: Pavle Radić
17. jan 2014

Srpska napredna stranka spremna je da razgovara sa demokratama o rešavanju pitanja Statuta Vojvodine, izjavuo je danas funkcioner SNS Nikola Selaković. Selaković je Tanjugu rekao da SNS u tom smislu prihvata inicijativu potpredsednika DS Miodraga Rakića da kao država, ali i stranka, i mimo tehničke radne grupe koja se bavi tim pitanjem, razgovara sa DS o statutu te pokrajine.
(Tanjug, 16. januar 2014.)

Šta reći?! Kao na stočnom vašaru na kojem se prodaju svinje i goveda. O statusu Vojvodine, o životu građana Vojvodine, funkcioner SNS, uz to i ministar pravde, bez imalo poštovanja prema građanskom redu i ustavu, prema zakonima, bez poštovanja građana Vojvodine i pokrajinskih institucija, poručuje kolegi iz DS da će se dogovoriti o Statutu Vojvodine „i mimo tehničke radne grupe koja se bavi tim pitanjem“. Kao trgovci na stočnom vašaru, koji će se već dogovoriti o sipljivom konju.

Tako će se dakle rešavati sudbina Vojvodine. Teško je setiti se većeg prezira prema Vojvodini i njezinim građanima, iako smo se prezira prema „toj pokrajini“ zadnjih decenija itekako nagledali. Po ministru pravde iz SNS i izgleda još više po potpredsedniku DS, to je stranačko pitaje koje će se rešavati između dve stranke. Mimo Vojvođana i vojvođanskih institucija. Kao da o njima nije reč. Ne zna se baš tačno gde će te stranke to „rešavati“, ko će učestovati u „rešavanju“, ali teško da će u Vojvodini, u Novom Sadu. Možda će kod Oca nacije na Senjaku, koji jednako brine i savetuje sve „nacionalno odgovorne državotvorne stranke“? Ili u nekom od salona SANU? Ili prosto u nekom od udobnih beogradskih „građanskih“ salona, koji su državotvornim strankama i njihovim nacionalno odgovonim vanstranačkim savetnicima uvek na raspolaganju. Gde se i inače kreira politika i sudbina Srbije. I na žalost Vojvodine.

Vidimo kakvo je evropejstvo ministra pravde, njegova predanost jelda pravnim principima, procedurama i institucijama. Koji se pred TV kamerama hvali reformama pravosuđa, koje navodno hvali Venecijanska komisija. Mimo svih građanskih i pravnih normi, mimo poštovanja ustava kakav god da je, mimo poštovanja institucija Vojvodine kakve su da su, bez poštovanja integriteta Vojvođana, najavljuje da će se partijašiti oko statusa Vojvodine između dve centralističke više-manje nacionalističke stranke. Koliko se može zaključiti, ministar prihvata inicijativu samozatajnog vrlo uticajnog potpredsednika DS. Ko je dakle Nikola Selaković, vidimo i znamo.

U javnosti se malo zna ko je taj Miodrag Rakić, koji širokogrudo nudi međustranačko DS-SNS rešenje Statuta Vojvodine mimo vojvođanskih istitucija i legitimnih procedura. Sem što se sluti da je u DS jako važan, takoreći siva eminencija. Potpredsednik je stranke. Novinari, analitičari, okrugli TV stolovi koji se bave politkom, političkim strankama i javnim životom Srbije, kao da se libe da ga pozovu u programe. Da konačno vidimo ko je bio desna ruka bivšeg predsednika DS Borisa Tadića. Da vidimo čime zaslužuje status potpredsednika stranke i zašto ga toliko poštuje predsednik SNS Aleksandar Vučić? Kakva je li on fela političara, kad je cenjen i uticajan na svim beogradskim političkim adresama? Verovatno i politikantskim salonima.

Dok se pokrajinska administracija trudi da da širok legitiman okvir rešavanja problema sa, ne pravno već ideološki, osporenim Statutom pokrajine, politikanti iz Beograda planiraju da problem prelome „i mimo tehničke radne grupe koja se bavi tim pitanjem“. Nazdravlje! Kakva će rešenja nametnuti „nacionalno odgovorne državotvorne“ stranke, možemo samo pretpostavljati. I od sadašnjeg lošeg, može biti gore. Znamo kako su na subjektivitet Vojvodine gledali radikali, očevi i majke SNS. Znamo da je Boris Tadić, koji se upinje da se vrati na funkciju predsednika DS, eksplicite rekao da se Vojvodini „ni u snu neće dati ni približan status kakav je imala po ustavu iz 1974. godine“.

Srećan početak Nove godine za Vojvodinu i Vojvođane, nema šta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga