PAVLE RADIĆ: Vlast u strahu od pitanja, konferencije sterilisane

Budemo li idioti, cenzorska podvala će proći

Priredio: Pavle Radić
11. apr 2020

Nema gadosti koju nećemo dočekati čak i u ovo teško pandemijsko vreme, jer nas vlast patološki opsednuta odbranom moći po svaku cenu smatra običnim idotima.

Još se skandal oko pokušaja zavođenja cenzure – usvojen pa prekonoć pod pritiskom javnosti (naročito strane) povučen Zaključak Vlade Srbije da sve informacije vezane za pandemiju koronona virusa u Srbiji daje isključivo državni Krizni štab – nije slegao, a Vlada bezobrazno donosi novu cenzorsku odluku. Na redovnim konferencijama Kriznog štaba ubuduće neće prisustvovati novinari, nego će pitanja moći postavljati elektronskom poštom na koja će Krizni štab pred očima javnosti odgovarati valjda u uobičajeno vreme. E pa nismo baš svi toliki idioti da ne shvatamo kako se radi o pokušaju nove cenzorske podvale Vlade – njenog stvarnog, što reče Brnabićka, šefa – ne bi li se sprečilo da se bar kratkotrajnim prisustvom profesionalnih medija i njihovih suštinski važnih a ne samo naručenih pitanja na nacionalnim frekvencijama pokaže celokupnoj javnosti Srbije da je car go. Iznuđen je to potez vlasti jer nikakvim drugim marifetlucima ne može sprečiti makar i minimalno prisustvo pravih novinara na nacionalnim TV frekvencijama, čega se vlast boji k’o đavo krsta.

Bizarno je Vladino obrazloženje nove cenzorske odluke. Novinari, snimatelji i fotoreporteri su navodno izrazili zabrinutost za svoje zdravlje prisustvovanjem konferencijama Kriznog štaba, pa im je Vlada – brinući je l’da za njihovo zdravlje – rado izašla u susret omogućujući im korišćenje blagodeti savremene tehnologije. Tako će sada spokojni novinari brigom Vlade, moći iz svojih soba da postavljaju pitanja koja će u njihovo ime po redosledu stizanja i važnosti sortirati i članovima Kriznog štaba čitati tehnička ekipa a ne daleko bilo, taman posla, puj, puj, cenzori. Kako je izgledala prva sterilna konferencija Kriznog štaba, videli smo. Selektori pitanja – tehnička ekipa – su dakako anonimni a jedno, dva neugodna pitanja valjda po dogovoru su postavljena verovatno da se ministru zdravlja Lončaru da šlagvort da kaže kako se Krizni štab neće baviti politikom. Jasno je da su prava pitanja kaširana i svrstana u politikanstvo.

Zašto to Vlada i njen stvarni šef rade? Zašto u ovako delikatnim okolnostima filtriranim informacijama ne žele istinito i potpuno da upoznaju javnost o stvarnom stanju stvari? Je l’ to da javnost dodatno ne uznemiruju jer brinu o građanima? Taman posla. Rade to prvenstveno da nepoželjna pitanja ne pokažu realno stanje društva zatečenog pandemijom, da ne obznane istinu o realnosti u kojoj živimo, da ne pokažu istinu o (ne)sposobnost izvršne vlasti da upravlja aktuelnom kizom, da se pokaže (ne)sposobnost svih društvenih sistema i podsistema koje je vlast nafilovala partijskim kadrovima pa su se i sistemi i podsistemi vođeni nesposobnim kadrovima urušili davno pre pojave korona virusa. Obznaniti tu istinu znači uzdrmati temelje vlasti i naročito – dovesti u pitanje kult šefa koji u ovoj krizi deluje pogubljeno. A detronizaciju šef očito ne može ni da zamisli, kamoli da podnese. Otuda pokušaji primitivnih cenzorskih podvala koji smenju jedni druge.

Donošenju nove cenzorske podvale doprineo je krah namera režimskih medija da kompromituju profesionalne medije, ne prezajući čak ni od gadosti protiv njih na konferencijama Kriznog štaba vezanim isključivo za stanje pandemije. Zalud, javnost sve više interesuju pitanja koja postavljaju režimu nepodobni novinari koji stiču sve veće poverenje građana koji prate te konferencije. A to je nepodnošljiv udarac i za režim, i za njegove beskrupulozne propagandiste.

Šta će biti sa novim pokušajem cenzure zavisi od reakcije ozbiljnih medijskih udruženja ali i šire javnosti – od svih nas kojima je stalo do istine o društvu u kojem živimo, koji sada želimo istinu o pandemiji koja nas jednako pritiska. Budemo li zaista svi idioti – zašta nas vlast i njezini propagandisti smatraju – cenzorska podvala će proći. Bude li među nama sve više dostojanstvenih građana, ne samo nekorumpiranih novinara i njihovih udruženja koji bašibozuku ne daju na se, podvala će završiti kao i ona neposredno pre nje. Završiće u arhivi kao dokaz sramote nekompetentne vlasti u teškim vremenima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga