PAVLE RADIĆ: U bazdu septičke jame

Kad bajke presahnu...

Priredio: Pavle Radić
12. mar 2021

Predugo se puni septička jama u koju se godinama sliva SNS-SPS-JULovska politika i moral, njima imanentni ogromna korupcija, lopovluk i organizovani kriminal, pa je bilo samo pitanje vremena kad će ta smradna sadržina početi da izbija iz jame i baš zasmrdi. Da zasmrdi čak i onima kojima je danonoćna propaganda ubila čulo mirisa bajkama tako da o toj sadržini zaista misle (i čulom mirisa osećaju!) onako kao što su propagandisti i njihove gazde (zapravo gazda) hteli – da je reč ne o izmetu, nego o medu i mleku koje nam u izobilju obezbeđuju Šešelj-Milošević-Miramarkovićkini đaci.

A onda se desilo ono što se sa septičkim jamama koje se ne čiste mora desiti. Izmet i kolerozna opačina su se prelili i nepodnošljivo zasmrdeli. Koliko god umišljao da je svemoguć, da je sve stavio i drži pod čeličnom kontrolom, stvari sa septičkom jamom Vučiću su izmakle kontroli. I među puniocima jame nastala je panika. Kod gazde jame posebno, koju uprkos uobičajenom glumatanju i prenemaganju ne može sakriti.

Šta je u septičkoj jami u stvari krenulo onako kako gazda nije očekivao, šta je krenulo po zlu? Jedna od frakcija vlasti – ulično-stadionski organizovani kriminal tetošen radi specijalnih zadataka (razbijanje građanskih denonstracija, zastrašivanje nepoćudnih, uterivanje u red onih koji smetaju…) – u kriminalu i zločinstvu stasala je dotle, da je i ona počela osećati sindrom svemoći i nedodirljivosti poput glavnog gazde jame. U jami je narušila „miroljubivu koegzistenciju“ – ti meni to, ja tebi ovo; ne petljaj se u moje, ja neću u tvoje poslove – i počela samostalno da namiruje svoje apetite, koji su kod umišljenika i silnika zna se – nezajažljivi.

Ta osiljena frakcija vlasti – koja doduše revnosno i žestoko izvršava sve naloge vlastodržaca kad se ovi uplaše naroda na ulicama – očito je ozbiljno nagazila nekog u jami, što glavni gazda jame nije mogao sve i da je hteo da toleriše. Verovatno zato što mu je načepljen neko vrlo blizak. U jami je dakle došlo do karabasanja među konkurencijom, među bratijom (što kaže Marinika Tepić), što se nije moglo sakriti. Afera Belivuk je značajnijem delu javnosti pokazala ono, što nisu uspele Savamala, Krušik, Jovanjica, Telekom i brojne druge kriminalne afere, u kojima su glavni akteri umesto stadionskih huligana i kriminalaca bile Vučićeve bele kragne odgovorne za kriminal težak stotine miliona dolara i evra. Da, sa uličarima i stadionskim huliganima – ma koliko bili zahvalni za najprljavije i najbrutalnije poslove u korist vlasti – zaista nije lako. Ipak su to bagra i zločinci – tvrdi uzdrmani pravednik Vučić – kako ih sada kvalifikuje umesto doskorašnjeg tetošenja da su to obični navijači koji se je l’ da ponekad – ah, bože moj – potuku.

I šta sad? Šta drugo, nego isto što i do sada u prilikama kad iz jame nešto zasmrdi. Samo sada mnogo pompeznije, mnogo više uključenih poslušnih mu medija i propagandista – nek opravdaju dobre apanaže i privilegije. Sve dakle treba učiniti da se afera što pre zataška, da obuhvati što manje ljudi do kojih je upravniku jame stalo, da je l’ da „institucije rade svoj posao bez mešanja sa strane, bez politiziranja antidržavne opozicije“. Mašinerija naravno zna kako se afere demfuju, kako za par dana postaju pase i padaju u bezdan zaborava, kako se podobne ličnosti sklanjaju u zavetrinu i brzo vraćaju u javni život kao moralni čistunci i nacionalni pregaoci; zna kako se afere proglašavaju izmišljotinama opozicije i „stranih faktora do kojih vode nesumnjivi tragovi“ samo zato što su zavidni Srbiji koja je pod ovom pravom narodnom vlasti – fala ti bože što nam je podari – vratila nacionalno i državno dostojanstvo.

I evo ti, na zadatku hitnog neutralisanja smrada septičke jame, Vučića u Abu Dabiju kod proverenih mu prijatelja arapskih emira koji, zna se, sve rade čista srca – a naročito ugovaraju velike nerazgovetne poslove valjda u četiri oka – jer baš vole Vučića i Srbiju. Nisu li to već pokazali sa ER Srbijom i smutnom kupovinom ili zakupom najboljeg zemljišta po Vojvodini? Evo Vučićevog specijalnog ponoćnog javljanja iz Abu Dabija sa senzacionalnim vestima namenjenim ovdašnjem plebsu, kojeg je za trenutak zbunila afera Belivuk i – bože sakloni – moguća uključenost vlasti u kriminal i zločine. Evo blagodarne vesti da će Srbija, voljom milostivog emira i pre svega nedremanog pregaoca Vučić koji se baš u sve, pa i vakcine apsolutno razume, koliko za nekoliko meseci proizvoditi milione i milione kineskih vakcina. Biće ih dovoljno i za sadašnje i za neke buduće korona viruse kako za Srbiju tako i za bogat izvoz, blagoš nama.

Zar pored te blagodarne vesti još pričati o Belivuku i bandi mu, neka institucije rade svoj posao i naravno neka odgovara svako za kog se dokaže da je kriv. Zna se da nam je pravosuđe, naročito tužilaštvo, uzorno i – dakako – nezavisno. Evo nam radosti koja će baciti u zasenak bazd septičke jame slično ranijim prilikama.

Ni detaširani Putinov lobista u Vladi Srbije ne spava, nego obznanjuje da će i ruska vakcina početi da se uskoro – od 20. maja – masovno proizvodi u Srbiji. I to ne samo za domaće potrebe, nego i za potrebe Evrope. Nego šta!
Tako se eto brzo i efikasno neutrališe bazd odavno prenapunjene septičke jame koja uprkos bajkama i šaradama vlastodržaca užasno smrdi. Naravno onima koji imaju nos i zdrav razum. Dokle tako? Eh, dokle… Dok je narod sveden na ovce, dok pristaje na status ovaca.

(Autonomija, foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Napredak
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga