PAVLE RADIĆ: Ordeni na ormanima punim leševa

Kako strašno neraščišćena prošlost zaudara!

Priredio: Pavle Radić
09. feb 2015

Tomislav Nikolić nastavlja skandale. Sa pozicije predsednika Srbije (plači, Srbijo!), četnički vojvoda se sprda sa idejom pravne države. Razbaškaren na mestu reprezenta države, računa: devedesetih šta je bilo – bilo je! Sramota ratova ne sme se spominjati, a kamoli neko za nju da odgovara. Posebno neko „od imena“ i položaja. Ako za ratne zločine pred domaćim sudovima neko mora da odgovara, jer su neki zločini toliko evidentnti, neka to bude sitna boranija.

Nakon što je Fond za humanitarno pravo (FHP) ponovio da raspolaže dokazima o odgovornosti generala Ljubiše Dikovića za zločine na Kosovu (masovna grobnica Rudnica), Nikolić je odmah pompezno primio osumnjičenog generala. Bez trunke makar kurtoazne sugestije da se optužbe FHP provere u nadležnim institucijam, pred TV kamerama veliča čast i ugled generala. Ugled i čast osumnjičenog za ratne zločine Nikolić apriori poistovećuje sa ugledom i čašću države. U stvari, šalje poruku – javnosti i institucijama, posebno Tužilaštvu za ratne zločine – da je general zaštićen, da se tu nema šta istraživati, da se po tome institucionalno ozbiljno ne sme čačkati. Ako pod kakvim spoljnim pritiscima protiv generala možda i bude pro forme postupka, sugeriše kako postupak treba da se završi. Iz njega general treba da iziđe kao oklevetana žrtva, a FHP i oni koji se zalažu da se optužbe provere – kao klevetnici i neprijatelji državne. Nadležno tužilaštvo i bulumenta propagandista sada znaju šta im je činiti.

Nikolić još jednom kompromituje instituciju predsednika države. Ispred moralnog i pravnog interesa nacije i države, četnički vojvoda stavlja interese jednog osumnjičenika. A položio je predsedničku zakletvu. Zašto krši Ustav? Zato što štiteći generala, štiti sebe i svoju politiku, čiji je ovaj (i niz drugih generala i visokih oficira) bio poslušni izvršilac. Nikolić skriva vlastiti doprinos sramoti, koja je besmislenim ratovima pala na sve nas, na građane i državu Srbiju. U vreme inkrimisanog zločina i sakrivanja leševa žrtava u Rudnici – za šta se general sumnjiči – Nikolić je bio potpredsednik Vlade Srbije. Politički i vojni vrh iz tog vremena završio je u Haškom tribunalu pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat.

Ne samo što se Nikolić upetljao u skandal odbrane osumnjičenog bez institucionalno-pravne provere optužbi, nego kompromitaciju insitucije koju predstavlja povećava. Da bi ispalo da skandala sa načelnikom generalštaba VS zapravo i nema, hitno odlikuje generala Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena. Na lance i katance oko ormana u kojima se skrivaju kosturi devedesetih, Nikolić kači ordenje. Kao da će to zaustaviti ispadanje kostura iz ormana. Da bi se hitnost odlikovanja zabašurila tobože redovnom procedurom, uz generala usputno odlikuje i druge likove drage četničkom vojvodi i savetnicima. A Rudnica? Kakva Rudnica! A provera dokaza FHP? E, FHP i sve koji zahtevaju da se optužbe provere, propagandisti da pretvore u skandal. I više od toga, u klevetnike i neprijatelje nacije i države. A što neraščišćena prošlost strašno smrdi? Kako smrdi, gde smrdi? U Bajčetini ne smrdi.

Javno tužilaštvo danima je ćutalo dok je trajala hajka na Zaštitnika građana. Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac ni jednom rečju nije se oglasila, iako su glavni krivci u aferi krivicu svalili na tužilaštvo. I evo, konačno su se oglasili. Više javno tužilaštvo u Beogradu optužilo je osmoricu žandarma zbog sumnje da su napali pripadnike vojne policije tokom prošlogodišnje Parade ponosa. Istovremeno, Prvo osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivične prijave protiv dvojice vojnih policajaca koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković. Prvo javno tužilaštvo je, „posle brižljive analize i sagledavanja svih dokaza priloženih uz krivičnu prijavu Zaštitnika građana, dokumentacije i podataka prikupljenih u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a po krivičnoj prijavi MUP-a, Sektora za unutrašnju kontrolu, protiv pripadnika žandarmerije, našlo da nema osnova za pokretanje postupka protiv prijavljenih lica Jovanovic Saše i Stanković Saše“. Iz tog razloga, kako se navodi u saopštenju, krivična prijava protiv pripadnika vojne policije je odbačena. Šta uopšte reći? Javno tužilaštvo dobro razume odnose političke moći i poruke vrha vlasti. Da li i Tužilaštvo za ratne zločine u slučaju osumnjičenog generala Dikovića, tako razume stanje stvari u Srbiji?

Vlastodršci kojima su usta puna EU misle da se sa šipkom u džepu može u pristojno društvo. Koliko god bilo problema i nedorečenosti, u EU se ipak rogovi ne mogu prodati za sveće.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga