PAVLE RADIĆ: Neočekivani šamar kvazipatriotama

Glas razuma pristigao odakle se najmanje nadalo

Priredio: Pavle Radić
20. okt 2015

Na vrhuncu kvazipatriotske histerije povodom očekivane odluke o prijemu Kosova u UNESCO i jasnih uslova EU za otvaranje pristupnih pregovora, nacionalistička nomenklatura dobila je šamarčinu odakle se najmanje nadala. Od predsednika SANU Vladimira Kostića. Taman kad je nomenklatura javni govor sabila u horsko ponavljanje izanđalih mantri da “Kosovo nema cenu”, da “nema tog Srbina koji bi ga se odrekao”, predsednik SANU je izjavom da je jedina mudrost kako dostojanstveno napustiti Kosovo – prosuo ne kofu, nego bure hladne vode na manipulativno ludilo.

Kostić je jednostavno, razumno i hrabro razobličio mantre kojima se u Srbiji zadnjih decenija osvaja i čuva vlast, bez obzira što se time ubija njezina i sadašnjost i budućnost. Bez kalkulacija i licemerja istupio je kako i priliči funkciji na kojoj je, a koju su zadnjih decenija njegovi prethodnici strašno kompromitovali podastirući nacionalistički resantiman politikantima na upotrebu.

Neočekivani moralni i intelektualni novum akademika Kostića sablaznio je nacionaliste. Usudio se da bar nakratko upali svetlo u ustajalim mračnim odajama SANU. Videćemo da li će ih i provetriti. Ili će ga profesioalni srboljubi vrlo brzo umiriti ili odatle najuriti. Kostić je rekao da stav SANU na temu Kosova nije artikulisan i da je to njegov stav.

„Govoreći pošteno, ako jedan ministar, premijer ili predsednik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo ni ljudske ni ekonomske ni bilo koje kapacitete da nametnemo svoju volju. Možemo da se gledamo u oči i lažemo, ali alternativa je vrlo jasna“, izjavio je on u intervjuu Radio Beogradu.

Kvazipatritska javnost se zgrozila. Uskopistili se profesionalni domoljubi i srboljubi, oni koji su svih ovih godina brukali Srbiju, koji su je srozavali u jad i bedu, koji su na nacionalističkom prostakluku pravili karijere, koji su najdarovitije i najmoralnije među nama terali u svet i bolja mesta za život. Treba li reći ko ih predvodi?

„Predsednika Nikolića je veoma iznenadila, da ne upotrebimo mnogo grublju reč, izjava predsednika SANU, profesora Vladimira Kostića, da je Kosovo de fakto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da Srbija ‘povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije’. Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ“, saopštila je Služba za odnose s medijima Tomislava Nikolića.

U saopštenju predvodnika kvazipatriotizma i otpora evropejstvu kaže se još mnogo toga patetičnog i manipulativnog. Nikolić je prozvao SANU da se izjasni o Kostićevom stavu, kao i o tome da li posle takve izjave on može da ostane predsednik Akademije. De fakto je pozvao akademike, profesionalne domoljube i srboljube, da se uključe u hajku na svog predsednika. Nagledat ćemo se i naslušati svega i svačega protiv Vladimira Kostića, kako unutar SANU, tako i izvan nje. Izlišno je govoriti da će prednjačiti oni kojima je krvlju natopljen Memorandum SANU – uzor-štivo.

Helsinški odbor: Pozdravljamo hrabar čin predsednika SANU

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozdravio je hrabar čin predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimira Kostića, kojim je on “priznao realnost – da je Kosovo nezavisna država”.
“Istovremeno, on navodi da je pitanje zrelosti srpske elite da to već jednom jasno predoči srpskoj javnosti. Srpska javnost je i inače, svesna te činjenice ali je zbog stalne političke i medijske manipulacije pod stalni pritiskom da se homogenizuje na pitanju Kosova”, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.
Helsinški odbor smatra da je izjava akademika Kostića posebno važna jer se on njome distancira od “pogubne politike i uloge koju je SANU svojevremeno imala u kreiranju velikodržavnog projekta”.
“Bilo bi dobro da upravo SANU sa autoritetom koga ima, pokrene društveni dijalog sa ciljem uvažavanja realnosti, što podrazumeva normalizaciju odnosa sa Kosovom (i Albanijom), kao i istorijsko pomirenje sa Albancima”, navodi se u saopštenju.
Helsinški odbor očekuje isti gest prema Bosni i Hercegovini.

Hajka je dakle pokrenuta. Aleksandar Vučić je doduše izjavio da predsednik SANU ima pravo na svoje mišljenje o tome šta treba raditi sa Kosovom, ali se on ne slaže s onim šta je akademik Kostić izjavio. Međutim, zato je njegov trbuhozborac Vulin izjavio da i dalje ne može da veruje da je to čuo i da se nada da predsednik SANU to nije rekao, da se nada da se radi o novinarskoj patki.

„Ako je to rekao predsednik SANU, onda ja moram da pitam ostale akademike da li je to i njihov stav i, ako nije, dokle će ćutati”, pita se bivša uzdanica JUL-a i bliski saradnik Mirjane Marković, a sada predvodnik nečega što se zove Pokret socijalista.

Crkva za sada još ćuti. Da li je teško predvideti do kada će ćutati i pretpostaviti kako će reagovati, uz SANU, druga nacionalna uzor institucija? Ne treba sumnjati da tabloidi i druga bratija samozvanih patriota svih fela spremaju podjarivanje javnosti,protiv čelnika SANU koji se drznuo da javno kaže da je car go.

Iako u intervjuu predsednika SANU Radio Beogradu ima nedorečenih stavova sa kojima se ne moramo slagati – na primer, nejasni paternalistički stavovi o Republici Srpskoj – njegov javni istup je, ipak, hrabar i vredan poštovanja. Nasuprot ustaljenoj praksi, akademik Kostić ne ide niz dlaku, a koliko će ga to koštati i kroz šta će u huškanoj javnosti sve prolaziti, tek ćemo videti. Poštovanja vredna je njegova izjava da “neće dozvoliti da mu bilo ko određuje šta sme da kaže, a šta ne i šta je jedinstveni korpus mišljenja kojeg treba da se drži“. Poštovanja vredna je i njegova odluka da neće da govori da li je patriota, da je iz Srbije mogao da ode 20 puta za veliki novac, ali je odlučio da ostane u Srbiji sa svojom decom i unucima, „a Srbija neka odluči kome će da veruje“.

Ima razloga da se poveruje da iza takvih stavova stoji ličnost sa integritetom kakvu SANU baš odavno nije imala na čelu. Da li je tako, vreme će brzo pokazati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga