PAVLE RADIĆ: Mali od palube

Retorika devesetih ponovo na konju

Priredio: Pavle Radić
30. jan 2014

Saša Radulović je sramota za Srbiju. On je taj koji koči reforme i greška je što ga je Aleksandar Vučić postavio na mesto ministra privrede – kaže Siniša Mali , predsednik privremenog veća Beograda.
Mesecima, koliko je bio ministar, Radulović se bavio samo ličnom promocijom, ličnim kartama javnih preduzeća i zakonima koji su njega interesovali, kako bi verovatno osigurao sebi neko buduće mesto stečajnog upravnika – kaže Mali.
(Tanjug 29. 1. 2014.)

Šta reći nego gadost! Politička gadost na nivou gadosti iz devedesetih, kad su blaćeni oni koji nisu bili po volji vladajućem režimu.

Samo zato što je Radulović, bez – da prostite – prazne palamuđevine, objasnio šta su suštinski problemi Srbije, predložio kako ih rešavati i jasno rekao ko se suprotstavljao tim rešenjima – bivši ministar postao je meta hajke. Još samo da ga proglase izdajnikom i ustašom, pa da napad na njega bude u punom saglasju sa retorikom devedesetih. Pre ciničnog prepuštanja „sindikatima“, jelda, „sudu radnika kojima bi da uzime hleb iz ruku“, pre prepuštanja huškanim parazitskim slojevima društva, Radulovićevu intimu, zdravstveni karton njegovog maloletnog deteta, tabloidi su na nečiji mig provukli kroz blato. Toliko o iluzijama da su sadašnji politički moćnici, dojučerašnji radikali, promenili ćud. Toliko o iluzijama da su to sada pravi Evropljani. Novoevropljani.

Da podsetimo šta je, koliko juče, tvrdio ko zna odakle izvučeni politički junoša, navodna nova snaga preobučenih radikala. Sada zadužen da se kao nečija produžena ruka obračunava sa Radulovićem:

Nova srpska avio-kompanija „Er Srbija“ donosiće državi godišnji prihod veći od 700 miliona dolara, rekao za RTS savetnik prvog potpredsednika Vlade Siniša Mali. Kompanija će direktno ili indirektno zapošljavati više od 21.000 ljudi, što je 1,2 odsto ukupnog broja zaposlenih u zemlji, istakao je Mali.
Mali je naveo da će do kraja godine stići pet novih aviona, a da će do marta 2014. godine avio-kompanija obnoviti flotu sa preostala četiri aviona.
Mali je napomenuo da će u „Er Srbiji“ raditi oko 1.500 zaposlenih i da se trenutno sprovodi socijalni program za bivše radnike JAT-a. Većina od tih 1.500 radnika biće stari radnici JAT-a, dodao je Mali.
(RTS, 21. 10. 2013.)

Da bi se pretencioznom politikantu, vajnom ekonomskom ekspertu Malom, kome su 700 miliona dolara takoreći mačiji kašalj, bilo šta verovalo. najpre neka kaže koliko sada „Er Srbija“ ima novih aviona? Tvrdio je da će ih do kraja 2013. biti pet, a do kraja prvog tromesečja 2014. još pet. Neka kaže koliki je za ovih nekoliko meseci doprinos „Er Srbije“ budžetu Srbije? Tvrdio je da će doprinos u 2014. biti 700 miliona dolara. Sad je kraj januara. Nismo mi baš svi idioti, da ne znamo brojati avione i da ne znamo šta je 700 miliona dolara. Da ne znamo šta su mačke u džaku, kakav je slučaj sa „Er Srbijom“.

Ako ne pruži javnosti odgovore na lako proverljiva pitanja, onda građane Srbije smatra običnom stokom. Jer se jedino stoci može svašta blebetati bez posledica. Ako ne odgovori na navedena pitanja, ili slaže i o broju aviona i o dosadašnjem doprinosu „Er Srbije“ budžetu Srbije, onda nije ništa drugo do lažov. I sledstveno bezočnosti, u slučaju nasrtanja na Radulovića – obični klevetnik. Ako se njegove izjava o „Er Srbiji“, koje se već sada lako mogu proveriti, barem kad je reč o broju aviona, pokažu kao obične propagandne laži i iza njega stoji SNS, onda ni ta stranka nije ništa drugo do stranka lažova i klevetnika. O kakvom se onda crnom evropejstvu novoevropejaca radi?

Ako su izjave Siniše Malog o „Er Srbiji“ tačne i kompanija već sad ima još pet novih aviona, da je njen doprinos budžetu Srbije za ovih nekoliko meseci barem nekoliko desetina miliona dolara, autor ovog teksta se javno izvinjava dotičnom političaru. Ako se ispostavi da se ništa od onoga što je najavio nije ostvarilo, neka se izvini građanima Srbije. I da ostavku na sve javne funkcije. To je minimum za pristojnog čoveka koji obavlja javne poslove, da bi mu se uopšte bilo šta verovalo. U protivnom, lažovi su i klevetnici i on, i stranka koja ga forsira. Jer od nas prave idiote.

Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svako pokaže svoje tragove.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga