PAVLE RADIĆ: Lukrativna shizofrenija

Kod kuće radikal, u Evropi – prepodobna Majka Tereza

Priredio: Pavle Radić
14. juna 2014

Na domaćem terenu bes i arogancija. Prema svojim podvižnicima, ali, pre svega, prema svima koji o načinu njegove uzurpacije i upotrebe moći misle i govore kritički. Aleksandar Vučić osiono odgovara na kritike zbog falš kadrovskih rešenja, kontrole medija, na sve rašireniju cenzuru, na obaranje sajtova. Odmah, bez neophodnog opreza, osorno komentariše sumnju da je njegov partijski pulen poslušnik plagirao svoj doktorat. Uvređen je, te bi i u ovom kao i u drugima pitanjima, da bude neprikosnoveni sudija. Stavove naučnika koji su obznanili sporna mesta doktorata ne prepušta proveri stručne javnosti, što je standard u sređenim društvima, nego ih – teatralno koristeći poslušne TV kamere – naziva „neviđenom glupošću“. Predstavnike OEBS-a, kojem Srbija iduće godine treba da predsedava (avaj!), naziva lažovima od kojih očekuje izvinjenje. I to zbog dobronamernih upozorenja predstavnice OEBS na zabrinjavajuće znake pogoršavanja ionako lošeg stanja u informisanju. U mistične zavereničke aktivnosti protiv sebe (i porodice?!) uvodi i neimenovane ambasadore, ne spominjući konkretno nikog. Neka ambasadori misle ko je pod sumnjom. Neka i lakoverna javnost nagađa o kojim ambasadorima je reč, neka se zabavlja. Teorije zavere, koje u nesređenim društvima imaju plodno tlo, dodatno su podgrejane.

A kad ode u Evropu?

Kad ode u Evropu, Brisel, Berlin, sutra London, Pariz ili Vašington, Aleksandar Vučić je prepodobna Majka Tereza. Skrušen, poniznog dražanja, ni traga od osionosti koju demonstrira kod kuće. Kome god u zapadnoj Evropi da je gost (ili je u Beogradu domaćin), ističe najveći značaj njegove zemlje u EU. I najpouzdanijeg prijatelja Srbije. Kojem će Srbija, jelda, biti lojalna. Zašto uopšte bilo kome obećavati blanko lojalnost? Preterana laskanja uvek bude sumnju u iskrenost. Najčešće su pritvornost.

U Berlinu Vučić odaje priznanje nesumnjivo sposobnoj kancelarki Angeli Merkel. Merkelovoj svakako treba odati priznanje, ali veliku moć i ugled Nemačke nije uputno preterano isticati na konto zasluga aktuelne kancelarke. Ako se to radi, onda se ne razumeju osnove višedecenijske stabilnosti, moći i ugleda Nemačke. Te su osnove kultura rada i odgovornosti, te demokratske sređenosti države. Do koje se nije došlo lako. Stabilne institucije i jasne društvene procedure koje ne podležu uticajima vaninsitucionalne moći, konstanta su koja omeđuje i kontroliše rad svakog nemačkog kancelara. Pa i sposobne Angele Merkel. Naravno, svaki kancelar(ka) ostavlja svoj kreativni trag, ali je sređenost nemačkog društva, istinski parlamentarizam, ugled i uticaj Bundestaga, razvijenost javnog informisanja, kritička javnost, decentralizovanost, razuđena kultura, uređena privreda, skladan odnos verskog i laičkog – pretpostavka njihovog uspešnog rada. Kancelari se smenjuju, institucije, procedure i moralne norme se neguju i ostaju. Modernizuju se saglasno duhu vremena. Zato pored zasluženih pohvala aktuelnoj kancelarki, treba iskazati poštovanje demokratsko-institucionalnoj sređenosti nemačkog društva.

Naivno je verovati da se ličnim šarmom u kratkim susretima sa bilo kojim nemačkim kancelarom može ozbiljnije uticati na stavove Nemačke prema Srbiji. Ili prema bilo kojoj drugoj zemlji. Iako je ne treba idealizovati, ozbiljna je to zemlja sa mnogo kritičkih očiju i ušiju, sa ozbiljnim institucijama i stabilnim procedurama. Sve to utiče na donošenje nemačkih ocena i praktičnih odluka. Prvenstveno u Bundestagu, kojem kancelari polažu račune. Naravno, kancelari imaju uticaja na predloge i odluke Bundestaga. U principijelnim stavovima Nemačke Srbija nije i neće biti nikakav izuzetak, ma koliko Vučić u Berlinu bio majka Tereza.

Sa stanovišta Srbije posebno treba poštovati način nemačke obnove iz pepela Drugog svetskog rata. Iskustvo Nemačke, prvenstveno suočavanje sa vlastitim tragičnim zabludama, sa ratnim porazima i moralnim posrnućem – za današnju Srbiju može biti dragoceno. Nema sumnje da bi Srbiji u tom smislu Nemačka bila više nego spremna da pomogne. Naravno, ako ovdašnja politika i kultura, ovdašnje društvo u celini, bude iskreno. Ako ne budemo pritvorni samo radi kratkotrajne koristi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga