PAVLE RADIĆ: Lekcija balkanskim politikantima

"Beograd je izvorište nacionalističkih zadrtosti i nestabilnosti Zapadnog Balkana"

Priredio: Pavle Radić
27. jan 2019

Lekcija Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa – mladih državnika a ne konfekcijskih balkanskih politikanata – o preuzmanju odgovornsti za dobrobit naroda i države.

Mladi i za mračne balkanske prilike po svemu netipični Zoran Zaev i Aleksis Cipras nenadano su se pojavili na političkom nebu Makedonije i Grčke u prilikama koje su za obe države delovale skoro apokaliptično: Makedonija blokirana od Grčke iracionalnim razlozima na putu evroatlanskih integracija, bezmalo zaboravljena od međunarodne zajednice potonula u identitetske fantazme, nacionalizam, sistemsku korupciji i kriminal; Grčka skoro pred bankrostvom do kojeg su je dovele korumpirane koliko desne toliko i leve stranke koje su se zaduživanjem i populističkim rasipništvom decenijama smenjivale na vlasti (Nova demokratija i PASOK).

U dramatičnim prilikama, skoro na ivici građanskog rata, Zaev je političkom zrelošću i liderskom veštinom Makedoniju oslobodio od kompromitovanog režima Nikole Gruevskog (zdušno podržavanog do poslednjeg časa iz Kremlja, Beograda i drugih autoritarnih i koruptivnih adresa). Nekoliko godina pre toga, kad se Grčka suočila sa sasvim izglednim bankrotom što je šokiralo i uplašilo EU i evrozonu, na čelu marginalne levičarske SIRIZE Cipras je preuzeo odgovornost koju drugi grčki političari tada niti su mogli, niti su hteli preuzeti.

Kad su uz velike unutrašnje opstrukcije, silne napore i ličnu hrabrost Zaev i Cipras u svojim skoro propalim državama koliko-toliko došli do zelenih grana, uz podsticaje i pomoć posrednika UN Metju Nimica poduhvatili su se rešenja gordijevog čvora međusobnih odnosa – nalaženja kompromisnog rešenja za identitetski problem koji se činio nerešivim (problem imena Makedonije) kako bi susedne zemlje iz beskrajnog konflikta, iz “zamrznutog konflikta”, prešli na dobrosusedske odnose i saradnju.

Hrabrim iskoracima mladih državnika a ne balkanskih politikanata koji dok pregovaraju drže šipke u džepovima, Zaev i Cipras su rešili za balkanske politikante-nacionalističke jajare, nerešiv problem. Po Prespanskom sporazumu ratifikovanom u obe države Makednija će se od sada pa nadalje zvati Republika Severna Makedonija. Srećno joj bilo, i njoj i Grčkoj. Srećno bilo njihovim mladim liderima koji su hrabro iskoračili iz balkanskog mračnjaštva.

Dogovor Zaeva i Ciprasa nauk je i dragocen putokaz drugim političarima Zapadnog Balkana koji, umesto da razrešuju, zatežu mrtve nacionalističke i šovinističke čvorove.

Eh, da je Beogradu – od Miloševića na ovamo ključnom izvorištu nacionalističkih zadrtosti i nestabilnosti Zapadnog Balkana – vizionara i državnika kalibra mladih Zaeva ili Ciprasa… Nažalost, takvi se niti ne naziru ni među onima koji pretenduju da smene Vučićevu bezočnu kamarilu.

(Autonomija, foto: Euractiv.com, Nikos Arvanitidis/EPA/EFE)

Ovaj tekst su finansirali građani u okviru crowdfunding kampanje Spasimo Autonomiju!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga