PAVLE RADIĆ: Gašićem u čelo

Vučiću će se osvetiti ovo ponižavanje i raspamećivanje građana

Priredio: Pavle Radić
25. maj 2017

O bezobrazno ciničnom postavljavanju Bratislava Gašića na čelo BIA – guranju prstiju u oči pristojnim građanima ove upropašćene zemlje – oglasili su se i Vučićevi politički oponenti i stručnjaci upućeni u dugu istoriju te nadasve političke tajne policije, koja decenijama nije u funkciji bezbednosti građana i društva, nego u službi zaštite moćnika na vlasti i raznih paralelnih centara moći. Ona takođe služi da se očuvaju odnosi u društvu uspostavljeni tokom krvavih devedesetih.

Najpogubniju zloupotrebu i kompromitaciju ovog nekontrolisanog centra moći izvršio je Milošević i njegovi saradnici (čitaj, naprednjaci u tadašnjem ruhu radikala) u pripremi i vođenju ratova devedesetih. Kako je radila i čime se bavila privatizovana Miloševićeva služba državne bezbednosti svedoči činjenica da se njezinim tadašnjim čelnicima (Stanišić, Simatović) i dalje bavi Tribunal za ratne zločine u Hagu, pozivajući ih ovih dana sa uslovne slobode na obnovu suđenja, jer su optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Sudski je dokazano da je jedan od čelnika ove službe naručivao i sprovodio ubistva političkih protivnika.

To što ta potpuno kompromitovana služba posle petooktobarskim promena nije temeljno pročišćena i obnovljena nekompromitovanim kadrovima, jedan je od najvećih – ako ne i najveći – grehova nekadašnjeg DOS-a. Uz sve nesuvislosti i idejnu konfuziju većine članica, to je DOS-a na kraju došlo glave. I ne samo to, nego je direktno omogućilo da se 2012. godine na vlast vrati najveći ološ, ideologija i kadrovi devedesetih. I danas imamo to što imamo – na unutrašnjem planu Srbija pod Vučićem i SNS srlja u otvorenu diktaturu, a na spoljnom, na regionalnom, vođena našminkanom ideologijom Srbija je u zavadi sa većinom suseda i glavni je uzrok nestabilnosti regiona uprkos propagandnoj dreci na druge države i narode i njihove političke vođe. Uz svoju ispostavu u BiH (RS) Srbija je glavni oslonac i dobrovoljni talac Putinovih destruktivnih planova u regionu.

Postavljanjem Gašića na čelo BIA suštinski se ništa bitno neće promeniti. Sve će i dalje ostati na redukovanoj vezi podanička BIA – naredbodavni Vučić, pri čemu su iz zakonom predviđenih nadležnosti skoro u celosti eliminisani zakonodavna vlast, nadležna „nezavisna“ regulatorna tela, pa i pravosuđe, koje se – čast izuzecima – otvoreno stavlja na stranu režima, kršeći zakone. Tako je to u diktaturama. Gašić će na čelu službe zameniti dosadašnjeg čelnika i biće kao i njegov prethodnik – bespogovorni poslušnik. Onakav kakav je onomad bio Jovica Stanišić na čelu te iste (tobože reformisane) službe, dok je bio u milosti Miloševića.

Zloguko je po ko zna koji put Vučićevo demonstriranje bezgraničnog cinizma i diktatorske osionosti, dok je pred novinarima objašnjavao razloge svog najnovijeg kadriranja na čelu BIA. Degutantna su i bezobrazna njegova melodramska veličanja žrtve koju je Gašić podneo na pravdi boga, jer je zbog „sitnog greha“ podneo žrtvu koju nije zaslužio. Čitavih godinu i po dana – hej, godinu i po dana, Gašić, taj izvrsni kadar SNS – bio je bez važne državne funkcije. Šta je to nego vređanje zdravog razuma pristojnih građana, koji pamte kako je Gašić bez ikakvih validnih kvalifikacija i moralnih skrupula vodio Ministarstvo odbrane. Čovek beskrajne sujete i nezajažljivih vlastodržačkih ambicija, Vučić, ne trpi ni zrno kritike. Uz sva glumatanja ne može sakriti prezir prema ljudima s zdravim razumom, prema onima koje ne može prevoditi žedne preko vode, kojima se sveti gde god može i koliko može. Vraćanje Gašića na odgovornu funkciju je osveta njegove povređene sujete, jer ga se pod pritiskom razumne javnosti u jednom momentu uprkos poruci „ne dam Gašića“ – ipak na kratko morao odreći. Povređena sujeta je sada valjda zadovoljena, a postavljenjem Gašića na važnu državnu funkciju oponetima je pokazan srednji prst. Opijen osećanjem moći, Vučić ne shvata kako će mu se sve to na kraju osvetiti.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga