- Autonomija - https://www.autonomija.info -

PAVLE RADIĆ: Cirkus Šizofrenija

Ocenivši srpsku spoljnu politiku šizofrenom – razapetu između EU i Rusije (Putina) – amabasador SAD nedavno je konsternirao ovdašnju patriotsku javnost. Tabloidi su na naslovnim stranama, vrišteći, pozivali da se ambasadi SAD ne samo uputi najoštriji demarš, nego i da se ambasadoru odmah uskrati gostoprimstvo. Kad je svojevremeno – u julu 1990. u tajno snimljenom razgovoru sa Tuđmanom – član SANU Jovan Rašković za Srbe rekao da su lud narod, kad se to obznanilo, ista patriotska javnost to nije dočekala kao uvredu, nego kao priznanje osobenom nacionalnom šarmu, kao priznanje nacionalnom dertu. Tu finesu raspoznavanja šta je pohvala rodu, a šta njegov huljenje, imaju valjda samo tabloidne patriote. Nišči duhom, koji više od četvrt veka sramote i upropašćuju Srbiju.

A kako posle niza jalovih skupštinskih dekleracija o Kosovu – posle Briselskog sporazuma, posle kakvog-takvog taljiganja ka EU – kvalifikovati najnoviju dekleraciju Tomislava Nikolića o KiM? Je li to šizofreno? Za autore dekleracije, za Nikolića i njegovu dobro zbrinutu porodicu, za njegov dobro zbrinut kabinet savetnika i suflera, to dakako nije šizofreno. Dok patetično govore o zavetnim nacionalnim vrednostima, o onom preko čega se na evropskom putu ne može preći, ta hiperkonzervativna kamarila instalirana na čelo države dobro zna šta je ovde još uvek isplativo. Znaju čime se još uvek može najlakše manipulisati, kakvim pričama se mogu zadržati položaji i privilegije. Besmisleno vođenje davno izgubljenih bitki i to što se zbog tih bitki ovde živi u bedi, što mladi i pametni ljudi napuštaju Srbiju, autore najnovije dekleracije – namerno izvaljen kamen na ionako lošem putu Srbije ka EU – ne uzbuđuje. Šta ih briga, kamarili je dobro.

Karikatura: Hugo

Nakon što je dekleraciju odaslao Vladi na sto, što se legitimisao pred tabloidnim patriotama računajući na sledeće izbore za predsednika Srbije, Nikolić se sa svitom zaputio na Kubu. Da na egzotičnom ostrvu četnički vojvoda konačno vidi legendarnog komunističkog vođu i uruči mu najveće srpsko odlikovanje. Koji li je sledeći svetski parija na redu da se okiti najvećim srbijanskim znamenjem? To bar nije problem, takvog će brzo i nepogrešivo pronaći revnosni prvi savetnik. Nakon što je učinio sve da rehabilituje četničkog vođu, verovatno je i on oduševljen što će najveće odlikovanje biti uručeno i komunističkom vođi prijateljske Kube.

Da li je cirkus sa najnovijom Nikolićevom dekleracijom o KiM, odlikovanjem ostarelog kubanskog diktatora, svesrdnim angažovanja prvog savetnika Olivera Antića da se rehabilituje Draža Mihailović – šizofren ili ne? Ako jeste, ko to može tako nazvati? Neki stranac? Teško. Odmah će postati meta tabloidnog blata. Možda neki srpski uglednik, akademik, patrijarh, državni umetnik? E, to nećemo dočekati.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!