PAVLE RADIĆ: Bitka za Vrbas

Nova najezda skakavaca-upodobljivača

Priredio: Pavle Radić
11. okt 2013

Po navali političara iz Beograda na Vrbas, po njihovoj predizbornoj zapenušanosti i zagrcnutosti frazama, po demagogiji i glumatanju, reklo bi se da od lokalnih izbora u ovom gradu zavisi maltene sudbina Srbije. Pohode ga čelnici partija i njihovi mutanti koje su ga devedesetih tretirale kao ratni magacin iz kojeg su se pothranjivali Miloševićevi ratovi, pohode ga čelnici i onih partija koje su ga posle Miloševića tretirali kao otvorenu samoposlugu za sumnjive tajkune svake fele. U zadnjih dvadesetpet godina otimalo se, kralo i upropašćavalo sve što se moglo. A moglo je puno. Vrbas je bio jedan od centara prehrambene industrije Jugoslavije. Od nekada bogatog i prosperitetnog grada i okoline, za kratko vreme i grad i okolina srozani su na bedu. Na nivo narodnih kuhinja. Kao i cela Vojvodina. Kao da je preko njih prošla najezda skakavaca.

Dok danas grad i opština životare na ostacima nekadašnjeg bogatstva, lokalni političari, bespogovorno poslušne ispostave udaljenih centrala, bore se za prevlast kao u odsudnim borbama. I nije tako samo u Vrbasu. Tako je u svim vojvođanskim opštinama u kojima se održavaju lokalni izbori. U Srbobranu je pred nedavne izbore bilo i nikad obajšnjenih fizičkih nasrtanja na ljude. Demagogiju i beskrupolozno predizborno laganje prate pretnje, a ponegde i nasilje. Bolesno poimanje vlasti, laži, obmane, prikrivano, pa i neprikriveno nasilje, nastavlja se i posle izbora tokom „konzumiranja“ vlastlasti. Pogotovo ako lokalna vlast ima moćne zaštitnike u metropoli, ako je „upodobljena“ republičkoj vlasti.

Žalosno je to što u Srbiji, u Vojvodini, u Vrbasu i drugim gradovima i opštinama, nije razvijena politička kultura, koja bi u centar života stavili lokalne građane. Politička kultura nije izgrađena, jer nije izgrađen institucionalni sistem decentralizacije. Ustav i zakoni su izrazito centralistički. Nisu pravljeni po meri građana i njihovih potreba, nego po meri uzurpatora društvene moći. Kad je reč o ustavnom tretmanu Vojvodine, ustav je pravljen po meri srpskih nacionalista. Samozvano levih ili desnih, svejedno.

Odgovornim građanima u uređenju lokalnog života ne trebaju tutori sa strane i stranačke centrale. Trebaju im decentralizacija i zakonska ovlašćenja, kao u svim uređenim demokratskim društvima. Ovako centralizovana Srbija stvara atmosferu odsudnih političkih bitaka ne samo u Vrbasu, Srbobranu, Kovinu, sutra Odžacima, nego u svakoj lokalnoj zajednici. Bilo gde u Srbiji. Atmosfera odsudnih političkih bitaka na lokalnom nivou stvara se u Vojvodini posebno, jer se aktuelna republička vlast nameračila na obaranje pokrajinske vlasti. Zato svaki lokalni izbori u Vojvodini služe kao priprema za obaranje pokrajinske vlasti.

Zašto izborne liste nezavisnih građana u lokalnim zajednicama nemaju veću podršku birača? Zato što su birači svesni, da u postojećem stanju egzitencija lokalnih zajednica zavisi prvenstveno od toga ko je na vlasti na republičkom nivou. Ako lokalna vlast nije „saobrazna“ vlasti u republici, loše joj se piše. Bez obzira na sposobnost preduzimljivih građana sa nezavisnih listi, koji bi je eventualno formirali. Sve dok je tako, predizborne cirkuse poput ovog u Vrbasu gledaćemo i dalje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga