PAVLE RADIĆ: Balvani u oku

O licemerju nacionalista

Priredio: Pavle Radić
17. jan 2015

Samoproglašeni srbobranitelj Čedomir Antić, odnosno njegov nacionalistički Napredni klub (NK), valjda se prvi oglasio povodom jedne izjave novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U obraćanju medijima posle pobede na predsedničkim izborima, Grabar Kitarović je rekla da će se boriti za prava manjina u Hrvatskoj da ona budu još veća, ali da „ništa manje neće tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama“. Sasvim dovoljno da konsternira nedremane srbobranitelje.

„Ovakva skandalozna izjava, pa sve i da je nenameran politički gaf, svakako ne sme da ostane bez reakcije nadležnih u Srbiji“, oštro je upozorio NK u saopštenju koje su prenele sve agencije i skoro svi srpski mediji. O čemu se posle toga medijski guslalo i guslalo. Od predsednika, premijera i ministra spoljnih poslova Srbije NK traži da odlučno i oštro reaguju jer – po tumačenju autora saopštenja – nova hrvatska predsednica Vojvodinu naziva susednom zemljom.

U nerazrešenoj ratnoj prošlosti u svakoj zaraćenoj strani meri se svaka reč, svako slovo, zarez. Ali, ali… Na svim stranama u oku drugog vidi se trn, u svom ne smeta ni balvan.

Nije problem sa histeričnim saopštenjem valjda najambicioznijeg baštinika ideologije Memoranduma među mlađim salonskim nacionalistima, da stanje nije mnogo ozbiljnije. U Srbiji skoro sve političke stranke, nacionalne institucije, skoro svi novinari, srbobranitelji raznih fela, Republiku Srpsku (RS) – entitet međunarodno priznate države BiH – medijski tretiraju kao zasebnu državu. Kad mogu čine to i protokolarno. Kad nabrajaju zemlje nekog međunarodnog skupa na kojem prisustvuju i učesnici iz BiH, nabrajaju na primer Mađarsku, Norvešku, BiH (podrazumevaju Federaciju BiH), Nemačku, Francusku, RS… Ne apostrofiraju državu BiH, nego onako dodikovski, njezine entitete kao zasebne države. Nije retko da redovi vožnje na međunarodnim linijama posebno navode linije za RS, a posebno za BiH. Na sportskim priredbama koje se organizuju u Srbiji – ako na njima učestvuju takmičari iz oba BH entiteta – često se pored zastave države BiH ističe i zastava RS. Sve zbog makar interne državne afirmacije RS. Srbobranitelji nacionalisti to smatraju normalnim. A kad neko u kontekstu spominjanja država pored Srbije spomene i Vojvodinu – svesno ili ne – odmah se uskopiste poput Čedomira Antića. To je onda atak na integritet Srbije, kao u slučaju napadane izjave Kolinde Grabar Kitarević. Možemo samo zamišljati šta bi tek radili da neko, na nekom međunarodnom skupu ili sportskom takmičenju, pored zastave Srbije istakne i zastavu Vojvodine. Ono što nacionalisti ultimativno traže za sebe, drugima ultimativno osporavaju.

Licemerju nacionalista nema kraja. Sve mere dvostrukim aršinima. A kad su na vlasti i zastupaju politiku dvostrukih aršina, ko da im bilo šta veruje?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga