Pavićević: Pritisak spolja neće oživeti politički život u Srbiji, izbori zamiru

"Izbori liče na jednu paradu koja treba da služi da se potvrdi ono što bi bila volja gospodara"

27. avg 2019

Koordinirani pritisci i rešenje koje dolazi spolja nisu nešto što će oživeti politički život u Srbiji – kasno je, ulazimo u intenzivnu izbornu kampanju, rekao je Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda.

Govoreći o poseti predsedavajućeg Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera, Pavićević je ocenio da je ona deo kontinuiranih pritisaka koji dolaze spolja da se situacija u političkom životu Srbije uvede u institucionalne vode, da prorade institucije, ali, kako je rekao, bez dovoljno sagledavanja situacije unutra i toga „kako to izgleda akterima koji učestvuju u političkom životu, a nisu na strani režima“.

Kako je rekao, rešenja koja se predlažu prosto nisu realna. Došli smo u situaciju da još jedina koliko toliko demokratska institucija – a to su izbori, polako zamire, upozorio je on.

„Oni su često obesmišljavani čestim bezrazložnim izborima, da bi sad imali nešto što nikako ne liči na slobodne fer izbore, već na jednu paradu koja treba da služi da se potvrdi ono što bi bila volja gospodara. Plašim se da ovo što je koordinirani pritisak, to rešenje koje dolazi spolja nije nešto što će oživeti politički život u Srbiji – kasno je, ulazimo već u intenzivniju izbornu kampanju, a institucija rešenja koja se predlažu, menjanje izbornih zakona pred izbore, to nije realno“, naveo je.

Možete promeniti regulativu, kaže Pavićević, ali ako imate aktere koji hoće da je zloupotrebljavaju stalno, oni će je zloupotrebljavati.

Pavićević predviđa „zanimljivu“ jesen, ali upozorava da ova situacija stavlja opoziciju u još teži položaj nego što je dosad bila.

„Važne stvari se dešavaju, u početku će se možda ići na neku vrstu ustupaka, ali kasnije će biti mnogo veći pritisci. Ali došli smo do gorućih pitanja, nema političkog procesa bez fer izbora, izbori su postali tema i posle toga možemo ili da zaključamo vrata što se tiče demokratije ili da postanemo demokratska zemlja“, zaključio je on.

(N1, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga